Ruumivärav :: Vaata teemat - Staatiline elekter
   
[ home ] :: [ submit ] :: [ site database ] :: [ forums ] :: [ register ]
 

 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse
Important Notice: We regret to inform you that our free phpBB forum hosting service will be discontinued by the end of June 30, 2024. If you wish to migrate to our paid hosting service, please contact billing@hostonnet.com.
Staatiline elekter

 
Uus teema   Vasta teemale    Ruumivärav -> Jõud ja energia
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
renata



Liitunud: 3 Okt 2006
Postitusi: 91

PostitusPostitatud: Esm Dets 10, 2007 11:26 am    Teema: Staatiline elekter Vasta viitega

Tegin eile avastuse, et staatilist elektrit, mis sünteetilistesse riideesemetesse mõnikord koguneb, on võimalik palja silmaga näha Exclamation, kui silmad on piisavalt pimedusega harjunud.

Eile läksin magama kampsuniga, mis on osalt sünteetiline ja seljast ära võttes mõnikord kergelt ragiseb ja praksub staatilisest elektrist (mitte väga hullusti, vaid nii natukene). Kuna mul ei tulnud und, siis harjusid silmad pimedusega hästi ära. Samas oli toas endiselt konkreetselt kottpime, ei mingit poolhämarust. Ja kui siis ühel hetkel otsustasin kampsuni seljast kiskuda, siis nägin, kuidas see sädemeid pildus! Proovisin korra veel, et oleks kindel, et tegemist polnud mingi eksitusega. St panin ta uuesti selga ja siis ära võttes oli jälle võimalus vaadata kampsuni pinnal huvitavaid elektrilahendusi! Smile

Teiselt poolt hakkasin mõtlema, et kas ma ikka tahan sellist elektrifitseeritud asja seljas kanda.. Äkki ei ole väga tervislik..
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Esm Dets 10, 2007 12:42 pm    Teema: Vasta viitega

Jah, see on täiesti nii. Mul on ka juhuseid pargasievate riietega olnud ja ka paberiga, ning kilega. Mõned kommipaberid ei tule nt sõrmede kõljest lahti, raputa kuidas tahad, siis pühin nad kuskile nt käterätti maha ja teatud kiledkotid, sama lugu ning pimedas ei peagi kottpime olema on näha lahti kiskudes valgussähvatusi.
Aga sünteetiline riie aitab seda toota jah, kas see kahjulik on ei tahaks uskuda sest elektrer on ju maailmas alati olnud ka siis kui seda ei tuntud sel viisil kui nüüd.
Ja elekter on lähemal ka anorgaanilisele, sest on särisev energia, inimese oma on laineline.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
renata



Liitunud: 3 Okt 2006
Postitusi: 91

PostitusPostitatud: Kolm Dets 12, 2007 7:05 pm    Teema: Vasta viitega

Ka tavaline A4 paber võib vabalt käe külge kleepuda, kui ta on tükk aega enne kile vahel olnud. Aga et elektrifitseeritud riided sädemeid võivad pilduda, see oli minu jaoks midagi uut! Smile Võib-olla olen siis enne lihtsalt tähelepanematu olnud..

Aga enda elektriga/ anorgaanilise energiaga liigse ümbritsemise kasulikkuses ma pigem kahtlen, sest näiteks sellises ruumis olemine, kus on palju elektriseadmeid, pigem väsitab. Arvan, et äkki on elektrit täis riietega sama, et võivad väsitada, sest elektrienergia on bioenergiast väga erineva sagedusega.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Kolm Dets 12, 2007 7:29 pm    Teema: Vasta viitega

Jah paber on ka selline küll ka teatud liimine paber nt. mida vahel kuskilt tuleb lahti tõmmata et asi kätte saada on pimedas näha valguse liikumist.
No elekter päris an.enegia 100% see an. energia pole, millega nt. nõiad tegelisd ja olendid koosnevad ja rännakutele saab, aga selle vahega et elekter pole elus. an.energiaga kokkupuutes on kohe tunda et tegemist on teise elusenergiaga. Riiete staatiline elekter pole elus.
Aga elektrikeskses ruumis olemine tuleneb täiesti individuaalsetest tunnetustest või omadustest.
Mul nt. vastupidi, tunnen end hästi aparaatide keskel ja eletriliinide all, nende suurte raudmastide suriseva või sumiseva õhkkona sees.
Muidugi voolu saada ei taha Very Happy aga see väli on mõnus.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
olevus



Liitunud: 8 Juul 2007
Postitusi: 50

PostitusPostitatud: Nelj Dets 13, 2007 6:07 am    Teema: Vasta viitega

minu jutt pole küll staatilisest elektrist,vaid elektrist kui sellisest.
kui magama lähen,tõmban stepsli seinast.
ma ''kuulen'' elektri surinat.kuulen seda,hoolimata sellest,et kõik muusikakeskused ja arvutid ja muud loomad off-rezhiimis on.
see heli,mida ma kuulen,kaob alles siis,kui kogu aparatuur on stepslist välja tõmmatud.
ja mind häirib see heli niivõrd,et ma pean igal õhtul stepsli seinast kangutama.
äkki ma olen lihtsalt psühh...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vabadus
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Dets 13, 2007 4:03 pm    Teema: Vasta viitega

Staatilist elektrit ja selle igapäevaseid nähtusi seletatakse koolis piisavalt. Vähemasti need lihtsamad kammi läbi juuste tõmbamised ja kampsuni särisemised räägitakse kindlasti ära. Füüsikaõpetajad nühivad tavaliselt eboniit- või klaaspulka ja demonstreerivad, kas materjal laadub negatiivselt või positiivselt. Tõmbab paberit, juukseid jne.

Olevus, seda "elektrisurinat" kuuled sa seepärast, et kuigi arvuti, muusikakeskus, tuuner, teler nupust välja on lülitatud ei tähenda see seda, et nad ka vooluvõrgust väljas on ja voolu ei tarbi. Olenevalt aparaadist miski seal ikkagi töötab ja voolu tarbib. Ilmselt antud aparaatidel kaasneb ka vibratsioon ehk surin. Ei oska öelda, mis suriseda võiks. Küll on mul kodus üks vanem raadio, mis ka välja lülitatuna päris kuuldavat sahinat toodab.

Tegelikult peaks igal aparaadil olema võimalus teda ka päris välja lülitada - nagu arvuti toiteplokkidel või lcd-del ekraani taga on pealüliti.

Mis mind ennast huvitab on see, et kui töötavat mobiiltelefoni kandvat inimest võib mobiilimastide kaudu kõikjal jälitada ja tema asukohta teada, siis kas sama saab teha ka väljalülitatud telefoniga? Ka mõnedmobiilid pidid välja lülitatud olekus mingiteks operatsioonideks energiat kulutama. No kell ja sellised asjad töötavad koguaeg, aga kas on veel midagi, kas mobiili asukohta saab mastide kaudu kindlaks teha ka siis kui ta on välja lülitatud?
Tagasi üles
olevus



Liitunud: 8 Juul 2007
Postitusi: 50

PostitusPostitatud: Nelj Dets 13, 2007 7:13 pm    Teema: Vasta viitega

vabadus-ma arvan ise ka,et asi on vibras.
aga keegi teine peale minu ei kuule mitte midagi.ainult mina tajun seda.ma tajun seda vibra helina.järelikult.
masinad pole vanad küll mingi kriteeriumi järgi võttes.
ja ma ei oska neid asju enam rohkem välja lülitada,kui nad välja lülitatud on.
ega see polegi mingi probleem,aga lihtsalt.see on imelik.
vibraga on üks asi veel-kaubamaja noorteosakonnas on mingisugune ''moodne eesti kunst'' seinal(vähemalt mõnda aega tagasi oli).ehk mingid atribuudid on ehitatud,keerlevad ringi seal.ja minul kõik turjakarvad vastikusest ja õudusest püsti.nii häirib,et tahaks karjuda või kogu selle kupatuse seinalt maha lajatada ehk siis minema joosta lihtsalt.samas vaatan-kõik teised inimesed on rahulikud,lontsivad ilma,et miskigi nende stoilisust häiriks.küsin kaaslastelt-kas tunnete?ei,mitte midagi nad ei tunne.
aga minu jaoks on see lausa hulluksajav.mingi kohutavalt halb võnge.jube.
talumatu.uskumatult paha on seal olla.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Nelj Dets 13, 2007 7:29 pm    Teema: Vasta viitega

Aga kas igat asja peabki füsioloogiliselt äraseletama, tunnetustasandied on ka igasuguseid. Kui teised ei reageeri siis neil pole seda kohtagi millega tunnetada Very Happy neil võib mõni muu tunnetus jälle olla.
Ja kui siiski proovida füsioloogilselt seletada, kus asub maja, korter, mille lähedal või su enda ase?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
renata



Liitunud: 3 Okt 2006
Postitusi: 91

PostitusPostitatud: Reede Dets 14, 2007 12:39 am    Teema: Vasta viitega

Tsiteerin::
vabadus kirjutas:
Staatilist elektrit ja selle igapäevaseid nähtusi seletatakse koolis piisavalt. Vähemasti need lihtsamad kammi läbi juuste tõmbamised ja kampsuni särisemised räägitakse kindlasti ära. Füüsikaõpetajad nühivad tavaliselt eboniit- või klaaspulka ja demonstreerivad, kas materjal laadub negatiivselt või positiivselt. Tõmbab paberit, juukseid jne.


Ma ei tahtnud selle teemaga siin keksida, et olen avastanud staatilise elektri olemasolu. Smile Ja ma ei viilinud füüsika tunnist, nagu sulle vist mulje on jäänud. Tegelikult olin oma klassis ainus, kes füüsika kooli lõpueksamiks valis ja sain selle muideks ka viie. Tahtsin lihtsalt kirjutada oma tähelepanekust, et staatilise elektri särinat on pimedas (eriti siis, kui silmad on juba pimedusega ära harjunud) väga hästi näha sädemete jms elektrilahendustena, nagu väikesed välgud oleksid kampsuni peal sähvinud. See tundus mulle lahe ja sellepärast tahtsin sellest ka teile kirjutada.

Tsiteerin::
olevus kirjutas:
ma arvan ise ka,et asi on vibras. aga keegi teine peale minu ei kuule mitte midagi.ainult mina tajun seda.ma tajun seda vibra helina.


Helisagedused, mida inimesed kuulevad, ei ole päris täpselt samad. On muidugi mingi keskmine, aga mõnede inimeste kuulmisulatus on pisut laiem- kuulevad ka mõnevõrra kõrgemaid või madalamaid helisid, mida enamus ei kuule. Kahel korral olen rongis vagunit vahetanud, sest seal oli mingi hulluksajavalt kõrge pidev heli, millest mul pea valutama hakkas. Kedagi teist ei paistnud miski häirivat. Ühel korral olin koos kaaslasega, kes kehitas õlgu ja ütles, et tema ei kuule küll midagi. Minu jaoks aga muutus selle sees olemine pikapeale talumatuks. (Kaubamajas pole ammu käinud, nii et ei oska seda ekspositsiooni kommenteerida.)

Tunnen inimest, kes ka kuuleb kõrgeid helisid paremini ja kes kinnitas, et ta kuuleb, kui telefonilaadija on kuskil läheduses laadima pandud Exclamation (minu jaoks tundub see küll uskumatu, aga see ei tähenda, et tal ei võiks õigus olla). Ta mainis seda millalgi juhuslikult jutu sees, nagu oleks selle kuulmine tema jaoks kõige loomulikum asi maailmas ja ei midagi erilist. See inimene on füüsik ja teda ei huvita müstikaga seotud teemad vähimalgi määral. Küsisin talt, et kuidas on võimalik midagi sellist kuulda, ja ta siis selgitas mulle, et ta on ka huvi pärast mõõtnud oma kuulmisulatust mingi aparaadiga, mis tekitab helisid nii et saab reguleerida helisagedust ja siis saab täpselt paika panna, kuhu maani sa heli kuuled. Selle järgi oligi ta kõrgete helide kuulmisulatus keskmisest suurem lihtsalt.

Mis mind mõnede elektroonikaseadmete puhul häirib, on kindlasti heli, mitte nende väli. Kusjuures muidu see mind ei häiri, aga just magama minnes hakkan seda tähele panema ja see muutub väga tüütavaks. Nii et muidugi kõik toas asuvad elektroonikaseadmed tõmban juhtmest välja enne magamaminekut tavaliselt.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
sombra



Liitunud: 29 Aug 2006
Postitusi: 172

PostitusPostitatud: Püh Jan 06, 2008 5:21 pm    Teema: Vasta viitega

Kassidel on võime eraldada karvast elektrilaenguid (sädemeid). See pole ainult nende võime - karv võib elektriseeruda ka teistel loomadel -, aga neile on see hädavajalik. Kassidele on väga oluline, et nende karval oleks palju elektrit. Kui silitada kassi pimedas toas, võib näha sädemeid. Kui teil on kass, siis ärge tassige teda süles. Nii kaotab kass elektrilaengu oma karvadelt. See laeng on küll väike, aga inimese käed võtavad laengu ära. Kassi tervisele mõjub elektri kadumine halvasti. Kassi võite sülle võtta ainult siis, kui kass seda ise palub.

A. Turovski "Loomad. Sipelgast vaalani"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ruumivärav -> Jõud ja energia Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Web Hosting Directory