Ruumivärav :: Vaata teemat - Teaduslikult
   
[ home ] :: [ submit ] :: [ site database ] :: [ forums ] :: [ register ]
 

 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse
Important Notice: We regret to inform you that our free phpBB forum hosting service will be discontinued by the end of June 30, 2024. If you wish to migrate to our paid hosting service, please contact billing@hostonnet.com.
Teaduslikult

 
Uus teema   Vasta teemale    Ruumivärav -> Prohvetitest, vaimusõnast, infost ja selle kandjatest
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Laup Veeb 07, 2009 11:13 am    Teema: Teaduslikult Vasta viitega

Teadlased: usk jumalasse on kaasa sündinud!

6. veebruar 2009 20:13

Tsiteerin::
Religioon on osa inimloomusest ning meie ajud on sünnist saati programmeeritud jumalasse uskuma, leiavad teadlased. Nende arvamust kinnitavad imikute ja lastega tehtud katsed, mis näitavad, et ajul on kaasasündinud tendents pidada mõistust kehast eraldiseisvaks.

Selline eristus lubab meil uskuda üleloomulikku, manada esile kujuteldavaid sõpru ja kujutada ette jumalaid, kirjutab New Scientist.

Teised uuringud näitavad, et meie ajudega kaasneb ülearenenud tunnetus põhjuse ja tagajärje suhtest, mis sunnib meid täheldama eesmärki ja tahtlikku konstruktsiooni kõikjal — ka seal, kus seda pole.

Juba seitsme- või kaheksa-aastased lapsed usuvad, et kivid, jõed ja linnud on loodud konkreetse eesmärgiga.

Kombinatsioonis tähendavad need kaks loomuomadust, et me oleme ideaalselt programmeeritud jumalasse uskuma.

“Tänaseks on kogunenud palju tõendeid selle kohta, et religioossete uskumuste alused on meisse sisse ehitatud. Vastav ahel ajus on olemas kõigil inimestel ja see ei kao kunagi,” ütleb USA Yale’i ülikooli psühholoogiaprofessor Paul Bloom.

Uuringud näitavad, et mida vanemaks me saame, seda rohkem keskendume usu moraalsetele mõõtmetele ja vähem üleloomulikule küljele.

Teadlased usuvad ka, et mida raskemad on ajad, seda raskem on seista vastu üleloomuliku lummavale kutsele — asjaolu, mis selgitab ilmselt, miks just kriiside ajal paljud usku pöörduvad.

Oma raamatus “Meelepett jumalast” (The God Delusion) väidab tuntud teadur ja võitlev ateist Richard Dawkins, et religiooni põlistamine toimub indoktrineerimise ehk pööramise, eriti laste uskupööramise kaudu.

Evolutsioon on teinud lapsed vastuvõtlikuks kõigele, mida isa-ema ja vanemad inimesed neile räägivad, sest usaldus ja kuulekus soodustavad oluliselt liigi säilimist, leiab ta.

Eelprogrammeerituse-teemalist tööd kommenteerib Oxfordi ülikooli professor Dawkins nii: “Ma olen meeleldi nõus uskuma, et lastel on kaasasündinud vastuvõtlikkus uskuda nähtamatutesse jumalatesse — olen alati seda meelt olnud. Kuid ma leian, et ka pööramishüpotees on mõeldav. Pole välistatud, et need kaks tegurit toetavad teineteist; ma isiklikult arvan, et just nii ongi.”

Teised peavad usu kiire leviku peamiseks põhjuseks, et see aitas meie kaugeil esivanemail ellu jääda.

Ühised religioossed uskumused aitasid meie eellastel moodustada tihedalt seotud rühmi, kus ühiselt kütiti, korjati loodusande ja hoolitseti järglaste eest. Teooria kohaselt võimaldas selline struktuur usklikel rühmadel teistega võrreldes edukamalt ellu jääda.

See kõik aga ei tähenda, et jumalaid, kellesse me usume, pole olemas. Kõik uurimistöös osalenud teadlased rõhutavad, et miski nende töös ei ütle midagi jumala olemasolu või olematuse kohta: see, kas miski, mida usutakse, vastab tõele või mitte, ei sõltu kuidagi uskumise põhjustest
.

Arrow http://forte.delfi.ee/news/teadus/article.php?id=21146565

Teadus ei eita nüüd juba ka Jumalate olemasolu Cool

Laste liikuv teadvus võib kogeda vahetult, ilma mõistuse sekkumata olendeid, jumalaid jms. Mida aga täiskasvanumaks, seda rohkem sekkub kõigesse mõistus, selle tagajärjel on tekkinud silmakirjalikud ja tseremoniaalsed usundid, kus jumalate või olendite vahele sekkub mõistus, jättes teadvuse, tunnetusliku ja nägemusliku tasandi kaugele teisele kohale, siis on vaja tseremooniaid, kõiksugu vidinaid ja vahendeid, kujusi, kulda ja karda jne. jne,, et uskuda jumalasse, seda kõik teeb sekkuv mõistus, mis on keha teenistuses, mitte vaimu, kui oleks vaimu teenistuses.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Reede Okt 09, 2009 6:43 pm    Teema: Vasta viitega

Teadlane: Jumal ei ole maailma looja
09.10.2009 11:48


Tsiteerin::
Tuntud akadeemiku sõnul on piiblit tuhandeid aastaid valesti tõlgitud ning Jumal ei ole looja.

Vana Testamendi asjatundja, professor Ellen van Wolde väite kohaselt ei ole Moosese esimese raamatu avalauset «Jumal lõi taeva ja maa» heebrea keelest õigesti tõlgitud, edastab The Telegraph.
Teadlane tegi piiblitekstide uue analüüsi ja leidis, et selle kirjutajad ei väitnud, nagu oleks Jumal Maa loonud. Tegelikult oli Maa juba olemas, Jumal lõi ainult inimesed ja loomad.

Hollandis Radbouti ülikoolis oma selleteemalist väitekirja tegev uurija analüüsis algupäraseid heebreakeelseid tekste ja pani need piibli kui terviku konteksti. Samuti ka Mesopotaamia loomislugude konteksti.

Naise sõnul tähendab heebreakeelne verb «bara» Moosese esimese raamatu esimeses lauses mitte «looma» vaid hoopis «eraldama».

Esimest lauset peaks lugema «Alguses lahutas Jumal taeva ja maa». Juudikristlikus kultuuris lõi Jumal maailma mitte millestki.

Kunagi kuulsa Itaalia kirjaniku Umberto Ecoga koostööd teinud van Wolde uus tekstianalüüs näitas, et piibli algus ei tähista aja algust, vaid loo jutustamise algust.

«See tähendab seda, et Jumal lõi inimesed ja loomad, kuid mitte Maad ennast,» selgitas uurija.

Van Wolde arvates sobib uus tõlgendus iidsete tekstidega paremini kokku. Seal seisab, et oli suur veekogu, mille pimeduses elasid koletised.

«Tehniliselt tähenda «bara» loomist, kuid see verb ei klapi tekstiga. Jumal on alus (Jumal lõi), sellele järgneb kaks sihitist. Miks Jumal ei loonud kunagi ühte asja või looma, vaid alati rohkem?» küsis uurija.

Ta jõudis järeldusele, et Jumal mitte ei loonud, vaid eraldas maa taevast, maismaa merest, merekoletised lindudest ja maaolenditest.

«Vesi oli juba varem olemas. Ka veekoletised olid olemas. Jumal lõi asju, kuid mitte maad ja taevast. Levinud arusaam mitte milleski loomine - creatio ex nihilo – on suur arusaamatus,» selgitas naine.

Jumal saabus hiljem ja muutis maa elukõlblikuks, eraldades vee maismaast ja tuues pimedusse valgust.

Teadlane loodab, et käivitub debatt, sest see ei ole mitte ainult uus tõlgendus, vaid puudutab ka paljude usklike arusaamu.

«Ma teen ka endale haiget. Ma pean ennast usklikuks ja Jumalat tähtsaks, kuna ta tähendab usaldust. Ma tahan selle usalduse säilitada,» lisas van Wolde.

Van Wolde sõnul ei pea traditsiooniline arusaam, et Jumal on looja, enam paika.


Arrow http://www.postimees.ee/?id=173355



Oleks tore kui algtekstid õiges tõlkes ilmuks. Aga piiblist on see tegelikult ikkagi välja lugeda sellegipoolest ka nüüd, et Jumal ei loonud maakera ja kosmost, vaid tegi maa elamsikõlblikuks, teatud olenditele.

VanaSumeri tekstides(sellest pärinebki V.Testament) on selgelt kirjas et Jumalad(piiblis on tihedalt kirjas et jumal on mitmuses ja ainsuses korraga) tegid inimese aga materjal oli maalt pärinev ning mitte inimene, keda ristada jumala geeniga/energiaga vms, kellest saaks arukam loom töötegemiseks(nii vaimses kui füüsilises mõttes), kui lihtslat loom.

Energeetiliselt oli aga inimene ennem valmis(Adam/ja alguses oli sõna ja sõna oli Jumala juures).
Peaaegu kõigis vanades tekstides üle maailma on mainitud Jumalaid maapeale laskumas ja inimestega suhtlemas.
Tegemist võib olla olenditega, mitte ühest sordist vaid paljudest maailmadest.
Ja kõik ei ole sama vaimu ja teadmistega alati. Kuid mida tasand kõrgem seda Jumalaikum vaim/teadmised/teadvus/energeetika.
Kui nüüd inimene on pühakirjad enda piiratusega tõlgendanud, siis on sellest saanud ajajooksul ka religioon kuid kogu sisu on kaduma läinud, kuna inimlikkus on selel enda järele tõlgendanud.

Tegelikult on ka inimlikkus mitte näinud tõlkimise ajal, et pühakirjas on sees lause, et "....need kes tõlgendavad pühakirja mõistmata meelega ja tundmiseta valesti enestele hukatuseks".
Kui võtta abstraktselt siis on need asjad korraga näha ka siis kui pühakiri on sada korda valesti tõlgitud.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
seesama
Site Admin


Liitunud: 25 Aug 2006
Postitusi: 755

PostitusPostitatud: Reede Okt 09, 2009 8:37 pm    Teema: Vasta viitega

seesama kirjutas:
...
Tsiteerin::
RELIGIOON – Tulnukad usuvad Universaalsesse Kosmilisse Jumalasse.

Neist Vaimselt arukamad ja Vaimselt teadlikumad mitte ei usu kujundit nimega "Kosmiline Jumal" vaid on teadlikud Vaimust ja selle vahendite kui olendite võimalikkusest.
........

http://seesama.s2.bizhat.com/viewtopic.php?p=3424#3424

Jah, nii on ajalikest ja vähem ajalikest olenditest enamaks see Vaim mis on abstrakse "taustana" täiesti ajatu. Millegi loomine kui millegi ilmnemine või ilmutamine on ajalik, olgu see "lõpmatult" lühikese või "lõpmatult" pika aja jooksul. Seega toimub see ajas ja võib olla korraldatud olendite poolt, kuid kes pole loonud Vaimu milles on alati olnud kõige võimalikkus, mis sisaldab ka reaalsuse võimalikkust, seega ka reaalsust mis saab ka olla olemas olnud ennem millegi loomingulise korraldama hakkamist, või kõige võimalikkusest "väljavõtte" taotlema hakkamist.
_________________
"Minu öeldu on vaid vihje, kuni sellele leidub reaalne vaste elus ja iseendas !!!"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Esm Mai 03, 2010 7:38 pm    Teema: Vasta viitega

Uskliku aju lülitub usujuhi jutu peale välja
03. mai 2010 11:41


Karismaatilise usujuhi jutu mõjul kahaneb skeptilisuse ja valvsuse eest vastutavate ajupiirkondade aktiivsus, selgus uurimusest, milles uuriti inimeste reaktsioone palvetele, mida lugesid väidetavalt jumalike ravitsemisvõimetega isikud.

Karismaatiliste isikute mõju selgitavate ajuprotsesside tuvastamise eesmärgil pöördusid Taani Aarhusi ülikooli integratiivneuroloog Uffe Schjødt ja kolleegid nelipühilaste poole, kes usuvad, et mõnedele inimestele on jumalast antud erilised ravivõimed, tarkus ja prohvetlik ennustamisvõime, vahendab NewScientist.


Funktsionaalse magnetresonants-tomograafi (fMRI) abil skannisid Schjødt ja kolleegid 20 nelipühilase ja 20 uskmatu ajusid sel ajal, kui neile esitati salvestatud palveid. Katsealustele öeldi, et kuus palvet luges sisse mittekristlane, kuus tavaline kristlane ja kuus usuravitseja, ehkki tegelikult olid kõikide palvete lugejateks tavalised kristlased.

Uurijate mõõdetud ajuaktiivsus muutus reaktsioonina palvetele ainult pühendunud tõsiusklikel. Arvatavat imeravitsejat kuulates lülitusid neil välja prefrontaalse ajukoore ja eesmise vöökääru need piirkonnad, mis inimeste jutu tõeväärtuse ja tähtsuse hindamise juures olulist valvsat ja skeptilist rolli etendavad. Oletatava tavakristlase loetud palveid kuulates kahanes aktiivsus samades piirkondades vähemal määral, sedastab ajakirjas Social Cognitive and Affective Neuroscience ilmunud teadustöö.

Schjødt leiab, et taoline tulemus selgitab, miks mõnedel inimestel õnnestub teisi mõjutada, ning järeldab, et nende seesugune võime sõltub suuresti mõjutatavate inimeste eelnevatest hoiakutest mõjutajate autoriteedi ja usaldusväärsuse suhtes.

Pole selge, kas taolised tulemused kehtivad ka väljaspool usulisi ringkondi ja nende juhte, kuid Schjødt oletab, et samad ajupiirkonnad võivad samal moel välja lülituda arstide, lapsevanemate ja poliitikute jutu peale.


Arrow http://forte.delfi.ee/news/teadus/article.php?id=30812297
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Kolm Jan 19, 2011 7:02 pm    Teema: Vasta viitega

Teadusajakirjanik: Astroloogid pole paremad rassistidest!
19. jaanuar 2011 13:52

Tsiteerin::

Astronoomid on astroloogiat kui tõendamata pseudoteadust eiranud juba ammu
Hiljuti põhjustas astronoom Parke Kunkle palju nördimust astroloogiasse uskujate leeris, kui osutas asjaolule, et ebakorrapärasused Maa pöörlemises tähendavad, et tähed meie peade kohal paiknesid kahe aastatuhande eest, mil sodiaak leiutati, teistmoodi.

Astronoomid on astroloogiat kui tõendamata pseudoteadust eiranud juba ammu, ning Kunkle’i tähelepanek on hoolimata oma täielikust korrektsusest olnud teada juba sajandeid (seda fenomeni nimetatakse „pööripäevade pretsessiooniks“), kirjutab Discovery News.

Tõsiasi, et suurem osa päikesemärgi-põhiseid horoskoope rajaneb vägagi aegunud teabel, on paljude inimeste jaoks murettekitav, ent veelgi rohkem peaksid neid häirima sarnasused astroloogia ja rassismi vahel, vahendab Discovery News teadusajakirja Skeptical Inquirer haldustoimetaja Benjamin Radfordi arvamust.

Astroloogia peamine eeldus on, et teatud ajal ja teatud kohas sündinud inimestel on mingisugused konkreetsed, iseloomulikud isikuomadused. Kaalud arvatakse olevat diplomaatilise ja seltsiva loomuga, rafineeritud ja idealistlikud. Vähid on väidetavasti emotsionaalsed, õrnatundelised ja koduse loomuga. Sõnni tähemärgis sündinud ühendavat kangekaelsus, analüütilisus ja metoodilisus — ja nii edasi.

Sajad miljonid inimesed loevad ajalehesabadest oma päevahoroskoope või vähemalt teavad üht-teist iseenda tähemärgi kohta.
Astroloogias ja rassismis on palju ühesuguseid ideid. Näiteks hinnatakse inimesi mõlemal juhul tegurite alusel, mille üle hinnataval inimesel endal puudub kontroll. Samamoodi nagu inimestel puudub kontroll oma nahavärvuse üle, ei saa nad kaasa rääkida ka selles, millal ja kus nad sünnivad.

Nii astroloogilised kui rassilised stereotüübid rajanevad usulisel raamistikul ning kujutavad endast põhimõtteliselt väidet: „Ma usun sinu kohta midagi ilma, et oleksin sinuga kohtunud. Ma võin eeldada teatud sorti käitumist või omadusi (kangekaelsust, laiskust, ülbust, jne) teatud inimrühma esindajatelt (juutidelt, neegritelt, Jääradelt, Kaladelt, jne).“

Kui astroloog saab teada inimese astroloogilise märgi, viib ta selle vastavusse loendiga eelnevalt olemasolevatest eeldustest (õigemini eelarvamustest) selle inimese käitumise, isikupära ja iseloomu kohta. Mõlemal puhul ajendavad taolised eelarvamused inimesi vastavaid ootuseid aktiivselt otsima ja kinnitama.

Rassistid otsivad näiteid iseloomu ja käitumise kohta inimrühmadest, kelle esindajaid nad ei salli, ning astroloogid otsivad iseloomujooni, mida arvavad antud isikul olevat. Kuna inimeste iseloomud on tüsilikud (me kõik oleme mõnikord laisad, teinekord hoolitsevad, jne), leiavad nii rassistid kui astroloogid oma uskumustele ohtralt kinnitusi.

Loomulikult ei ole astroloogid rassistid. Ent kummagi suhtumise aluseks võetud vaated on täpselt samad: inimestele antakse eelhinnang rühma suhtes kujundatud uskumuste alusel. Kui me ei eelda, et Aafrika juurtega ameeriklased on laisad, araablased on terroristid või asiaadid eriliselt edukad õppetöös, siis miks me peaksime eeldama, et Vähid on tundelised, Jäärad sündinud juhid või Kaksikud optimistlikud nonkonformistid?

Inimesi tuleks hinnata ainulaadsete, individuaalsete isikutena, mitte meelevaldse rühmakuuluvuse järgi. Parafraseerides Martin Luther King juuniori: inimeste üle ei peaks kohut mõistma mitte nende nahavärvi — ega sünniaja ja -koha — alusel, vaid nende iseloomus sisalduva põhjal.



http://forte.delfi.ee/news/teadus/teadusajakirjanik-astroloogid-pole-paremad-rassistidest.d?id=38708457


Inimlikkuse ühisväljas on kõik inimeste omadused olemas, milmoel need igaühel väljenduvad on varieeruvad. Seepärast saab ka inimlikku teadvust lahterdada ja paigutada teatud omaduste, kas rohkem või vähem väljendumisse teatud gruppidel, seda saaks ka ilma astroloogia ja tähtkujudetta teha.
Nagu ennustamine, saab ennustada keegi kellegi teisele(eeldatavalt kavalam ja taiplikum ennustatavast), kui teadvus ei küüni inimteadvuse ühisväljast rohkemasse, saab seda lahterdada teatud grupiliste sarnasustega.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
säga



Liitunud: 12 Mai 2008
Postitusi: 310

PostitusPostitatud: Teis Jan 25, 2011 2:05 pm    Teema: Vasta viitega

see usujuhtide jutu mittekuulamine on muarust seotud tahega (jõud allpool naba). karismaatilised juhid ja ka muidu nikumehed kasutavad sageli tahet inimeste allutamiseks, seda küll teadmatult.
teistpidi üritab ka ristikirik selliseid tegelasi oma mütsi alla saada, kellel tahe avaldub, aga nad ei tea seda. need siis kantslit omakorda räägivad ükskõik mis soga otse inimeste alateadvusesse.
_________________
Закрой за мной дверь
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ruumivärav -> Prohvetitest, vaimusõnast, infost ja selle kandjatest Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Web Hosting Directory