Ruumivärav :: Vaata teemat - Teaduse avastused toitudest
   
[ home ] :: [ submit ] :: [ site database ] :: [ forums ] :: [ register ]
 

 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse
Important Notice: We regret to inform you that our free phpBB forum hosting service will be discontinued by the end of June 30, 2024. If you wish to migrate to our paid hosting service, please contact billing@hostonnet.com.
Teaduse avastused toitudest
Mine lehele Eelmine  1, 2
 
Uus teema   Vasta teemale    Ruumivärav -> Teadusest
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Teis Aug 12, 2008 3:28 pm    Teema: Vasta viitega

No kui sa selle õudusloo läbi loed, mis selle aadressi all on, eks siis arvad ise. Aga igast asjast saab õudusloo kirjutada.
Ka ämbritäis vett pidi tapma, suits pidi tapma, alko tapab, narkot ma ei räägigi aga võid ka end surnuks süüa nt. või surnuks näljutada/anorektitada end, et ei söögi, siis peaks ju küll hea olema, pole aineid pole ka mürke Very Happy

Lugedes kõiksugu õuduslugusi mida toitainete kohta räägitakse, sool paha, kovi paha, piim paha, homme jääd auto alla ära välja mine jne.jne. Lõppkokkuvõttes keha ise ise ütleb mida vaja tegelt.
Iga üledoos on iga asja puhul lõpuks tappev.

Aga samas tekstis on suhkruasendaja kohta veel hullem õuduslugu kui suhkru kohta Surprised , kuna on tehislik siis pidi veel kiiremini maha tapma Twisted Evil

Arrow http://ardisala.planet.ee/raamatud/33._Karastusjookidest.doc
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
tom



Liitunud: 26 Sept 2006
Postitusi: 326

PostitusPostitatud: Teis Aug 12, 2008 9:13 pm    Teema: Vasta viitega

vaatleja kirjutas:
või surnuks näljutada/anorektitada end, et ei söögi, siis peaks ju küll hea olema, pole aineid pole ka mürke Very Happy


Üks praktika on... ma olen vaid veidi sellest kuulnud. Midagi meditatsiooni sarnast, kus mõtled või kujustad endale mineraalid (igapäev) ning toitud ainult kujustamisest. Tean naist kes tegi nädalase praktika läbi, kuid siis pidi katki jätma, kuna tema tütar arvas, et emm on segaseks läinud... Ei söö, ei joo ja ei hakka ära ka surema. Cool
Võrus laagris olles, to Kaagu Jaan oli vist kuu aega sellise toitumise peal, lõpuks läks hääl imekörgeks, nii nagu oleks kriiti söönd.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
freewa



Liitunud: 1 Juul 2008
Postitusi: 25

PostitusPostitatud: Teis Aug 12, 2008 10:02 pm    Teema: Vasta viitega

Nii palju erinevat infot on igal pool, mis on tervislik ja mis mitte.
Ikkagi oma nahal testida on kõige kindlam- ja siis saab näha mis juhtub ja kas juhtub. Minul igatahes sedasi töötas.
Pimesi uskuda pole loomulikut mõtet- aga see on ju iga asjaga nii.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
olevus



Liitunud: 8 Juul 2007
Postitusi: 50

PostitusPostitatud: Kolm Aug 13, 2008 1:49 am    Teema: Vasta viitega

Tsiteerin::
Aga mida arvata kokakoolast ja pepsikoolast? Kas nad on NII jubedad kui räägitakse?

halvasti,ikka halvasti arvata.igasugused aspartaamid jms loomad on kehale halvad.lastele lausa keelatud ju tegelikult.ja ega need jurad suurtelegi paremini mõju.

vaatleja-asi pole mitte elueas,vaid elukvaliteedis.ja võimalikus haiguste ennetamises.
ilma suhkruta on parem.
aga see teadmine ei hakka laiale üldsusele ilmselt kunagi kohale minema.

ja keha ei tea mitte sittagi.ei pruugi teada st.kehasignaalid võivad juba niivõrd tuksis olla,et ainult neile toetuda on rumalus.

igaüks elab nii,nagu tahab ja oskab.

aga mind ajavad mingite milhel zilmerite,mai maserite ja muude vapustavalt edumeelsete toitumisalaste nõuandjate soovitused pehmelt öeldes lihtsalt irvitama,raskemalt väljendudes ropendama.või noh,õigupoolest-ei koti.las jutlustavad,las jutlustavad.jüngreid leidub neil piisavalt.
igaüks usub,mida tahab.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Kolm Aug 13, 2008 8:19 am    Teema: Vasta viitega

Tsiteerin::
vaatleja-asi pole mitte elueas,vaid elukvaliteedis.ja võimalikus haiguste ennetamises.
ilma suhkruta on parem.
aga see teadmine ei hakka laiale üldsusele ilmselt kunagi kohale minema.



Mitte elueast polnud mu jutt vaid liialdustest. Liialdamine millegagi, või kuulda oma sisehäält või hoida tasakaalu.
No muidugi igaühe enda tunnetus, kes kuuleb oma sisehäält,kes mitte.

Ka mina olen liialdanud, oma sisehäält kuulda võtmata, aga alati on vastused, miks? ja seda kuulates leidub ka kuskil vastus, sest kuulates saabub ka enda kontroll ehk enda varitsemine toob ka vastused.

Kui pole liialdusi ja enda unustamisi, siis ei tule ka tavaliselt haigusi. Haiguste teke on tasakaalutus millegis iseendas.
Inimene üldjuhul pole nii nigel, et iga mürgipeale saapad varna viskab. Aga enesehäving põhineb ületarbimses, ükskõik mis asjas.
Ma ei söö ka suhkurt, aga ma ei keela seda endale, ei tunne vajadusust ja suhkruasendjat ka ei taha.
Aga kui vajan nt. mõni päev kohvisse siis ei keela endale aga ilmaashjata ei söö.
Kui õppida kuulama oma keha siis tuleb ka tunnetus, mida too vajab.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
seesama
Site Admin


Liitunud: 25 Aug 2006
Postitusi: 755

PostitusPostitatud: Kolm Aug 13, 2008 10:09 am    Teema: Vasta viitega

Jah küsimus on meie enda isiklikus tasakaalus ja selle õigsuse kohta saame infot ainult iseendalt. Seda infot vajame nii enda kehalt, energialt kui ka vaimult. Siinjuures keha toimimine ja tervis on kindlasti kooskõlas energia ja vaimuga. Seega "Kes on oma energialt ja vaimult lammas, see söögu ainult rohtu, kas ahv see söögu kõike mis orgaaniline ja kes pooleldi annorgaaniline, sellele sobivad ka mitteorgaanilised ained Smile ".
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
freewa



Liitunud: 1 Juul 2008
Postitusi: 25

PostitusPostitatud: Kolm Aug 13, 2008 11:51 am    Teema: Vasta viitega

Võibolla keha kuulamine ei ole õige mõiste, võibolla peaks ütlema vaimu kuulama v midagist. Keha aistinguid on suht lihtne petta maitse-ja lõhnatugevdajate, isuäratavate värvide jms-ga. Kuigi minu meelest nii head kontakti oma nö tunnetusliku minaga omavad siiski vähesed, et aru saada mida on kehale vaja (lihtsam on aru saada, mida ei ole vaja).
Kui on isu mingi ebatervisliku toidu järele, siis ma ei ütleks, et keha sel juhul seda vajab. Küsimus on seisundis- sel hetkel inimene mingil põhjusel tahab alateadlikult ennast kahjustada. Vahel on seda vaja, et mingist eluetapist üle saada, kuid mu meelest mitte alati. Kui mitte toiduga, siis mingil muul ennastkahjustaval viisil (vajadus kuhugi minna või midagi teha, millel näiliselt ei ole eesmärki). Teatud liiki rahutus ja mure tekitavad lihtsalt tunde, et peab midagi sööma- siin on küsimus kogustes, võib ju suure koguse ükskõik mille söömisega tõsise jama tekitada. Söömine on ses mõttes tore tegevus, et siis on tähelepanu söömisel tekkivatel aistingutel ning sel hetkel on võimalus "unustada" murettekitav teema.
Suhkruga mu meelest on nats teisiti- ma ei räägi siin kaaluprobleemidest, vaid selle mõjust aju funktsioneerimisele. Sellest on küll veider kirjutada, kuid ebateadlik otsus suhkrut mitte süüa (tegin allergiatesti tollal) on teinud minust selle kes ma praegu olen. Lugu järgmine: lapsest saati oli mul erinevaid (eeldatavasti toiduallergiaid). Keegi ei saanud aru miks, vahel reageerilin mingile toiduainele, vahel jällegi mitte ja need hood käisid mingit perioodide kaupa. Arstide poolt ma mingit abi ei saanud, see on lastel praegu järjest sagenev probleem ja meditsiinilist lahendust päriselt ei ole leitud. Siis soovitas üks sõber mulle Linda Lazaridese raamatut "veekose dieet", kus kirjeldatakse varjatud toidutaluamatuse testimist. Selleks tuli mõne nädala vältel välistada kõik potensiaalsed allergiat tekitavad tooted. Testi tulemusena rookisin nisu-ja piimatooted toidusedelist välja. Sellega kaasnes ka suhkur, sest eriti ei leia magusaid asju, kus poleks nisu v piima. Algul piirasin, siis lõpetasin kohvi joomise, ülisoolaste toitude, ning lisaaineterikaste toitude tarbimise. Ja mis juhus: esimese poole aasta jooksul vabanes kehast nii palju mürke, et sellest tekkis allergia nagu ei kunagi varem- olin täitsa hädas ja läksin isegi arsti juurde sellega, kuna ma tol hetkel ei saanud aru, millest see tuleb.
Kuna suhkrut ma teadlikult ei välistanud, siis seda tarbisin vähenevates koguses vast kolmveerand aastat veel. Selle aja jooksul paranes vaikselt mu mälu- ja õppimisvõime ning keskendumine. Varem olin sunnitud konspekti iga poole tunni jooksul ära panema, et magada tunnikese, sest lihtsalt ei suutnud kontsentreeruda, praegu pole mingit probleemi mitu tundi järjest õppida. See ei juhtunud üleöö, seepärast on taolist mõju väga raske defineerida. Tean kahte inimest, kes on midagi sarnast proovinud- nende kirjeldused oma kogemustest sarnanevad sellega, mis mina kogesin. Paraneb mälu, lõhna-ja maitsetaju, stabiliseerub veresuhkru tase (sic!). Sain lahti ka oma liigesevaludest, mis mind vahepeal piinasid. Kusjuures sellega oli nii, et ma alguses ei saanud aru, et nad mul olid. Keha oli selle tundega nii harjunud, et ma ei kujutanudki ette, mismoodi võiks olla nii, et liigesed ei piina.
Tavaliselt selle jutu peale mis ma siin kirjutasin, vastavad inimesed umbes sarnaselt nagu vaatleja eelmises postituses (aug 12), aga seepärast ma ütlen ka- see ei pruugi kõigil nii olla, minul ntx oli. Aga kogemus maksab.


Viimati muutis seda freewa (Kolm Aug 13, 2008 3:18 pm). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Kolm Aug 13, 2008 1:13 pm    Teema: Vasta viitega

vaatleja kirjutas:
Liialdamine millegagi, või kuulda oma sisehäält või hoida tasakaalu.
No muidugi igaühe enda tunnetus, kes kuuleb oma sisehäält,kes mitte.


Räägin siis muudmoodi, ei piirdu siiski kogu asi vaid ainult kehaga, vaid ka teadvuse ja tajudega, ilma nendeta ei saa ka oma keha kontrollida ega ka kuulda.
On üks lause, mis päris hea:"valud ja haigused on jutuajamine jumalaga...", see viitab kuidagi selgelt, jumal/vaim koputab teadvusse, et su kehal midagi viga, mine ja uuri.
Piibli lausega, jumal ütleb "mina olen vaikne hääl teis, aga te ei kuule mind sest alailma lärmate endis....".(sisedialoog, emotsioonid ja neist tulenev mõtlemine jne.)
Ja nii inimene ei kuulegi, ei oma keha ega seda vaikset vaimu häält, teadmisi, tunnetusi endas. Keha, tegelt see karjub tavaliselt kõige kõvemini Very Happy , igast teadvusest ja vaimust üle, kuid ikka me ei kuule seda, kui kehal on halb siis ta karjub tavaliselt.

Rämpstoidu kallale asumine siis kui seda ei vajta on puhtalt emotsionaalne endale allajäämine, et enda tundma õppimine on ka enda vigade leidmine. Selge on et sellega on palju maadlemist aga mitte võimatu.

Terviserikke võib saada ka igasugu muul moel liialdades, 2x päevas dussi all, igapäev pea pesemine, siis nahk ja juuksed kuivavad ja kukuvad välja, bakterivastased ained ja seebid, kõiksugu kreemid mis noorendavad jne. jne asjad, lõpuks tuleb noorenemise asemele ilukirurg sest vanadus kipub enne kohale kui vaja oli, tuleb nahka ja juukseid teispidi keemitada jne. ühesõnaga püüame ravida liialdusega tekitatud vigu teise liialdusega, sama oht käib ka toidu puhul. kuigi samu eelnimetatud asju parajas koguses kasutada ei teeks vast midagi.

Ja kindlasti veel meie geneetiline pärilikkus mängib palju rolli, nii toidus, enda kontrollis kui haigustes.
Nagu meditsiin on öelnud, vähirakud on igas inimeses aga et see välja lööb, selleks on mingi soodus põhjus organismis, nii ka kõiksugu muude haigustega.

Inimorganism on võimeline ka paljuga ümberkohanema. Nt. meie esiisad teand toitudest mis nüüd süüakse ja ained millega end balsameeritakse, midagi, nende looduslähedane eluviis, oli neid teistsugusteks kohandanud aga järeltulev põlv on ajajooksul nii vaimselt kui kehaliselt ümber kohanenud, et kannavad palju rohkem kui vanasti elanud.
Vanasti ei elatud kaua, vanarahvas elas vähem kui nüüd inimesed, hoolimata looduslikust elust keemiata.

Jutu mõte oli, kas liialdame või mitte ja keskkonnaga kohanemine, lisaks veel ka geneetiline pärilikkus, mis kas soodustab teatud haigusi või ei aksepteeri neid, et nt. ühe sama asja tarvitaja jääb haigeks, teine mitte.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
freewa



Liitunud: 1 Juul 2008
Postitusi: 25

PostitusPostitatud: Reede Aug 15, 2008 12:05 pm    Teema: Vasta viitega

Mõnes mõttes on kõik suhteline- sõltub sellest kuhu keegi "vaimses plaanis" minna tahab. Haigused võivad tulla keskkonna mõjudest, näiteks toit, jook, ilmastik. Kuid ka lähtuvalt inimese energeetilisest olukorrast. Välistades esimese, on kergem saada jälile teisele. Põhimõtteliselt oleks hirmus tore kunagi jõuda selleni, et pole üldse vahet kas on külm või soe, nälg ja janu või piisavalt süüa. Ma enda kohta tunnen, et mul ei ole piisavalt jõudu, et seda jaguks nii olmest tingitud jamade korrigeerimiseks, kui ka vaimseteks otsinguteks. Lisaks muidugi veel töö jms. Seepärast püüan korraldada sedasi, et keskkond oleks võimalikult soodne ja mittekahjustav. Kui tahta harjutada end raskemate oludega ning energiat jagub, siis võibolla sobib just selline variant et keskenduda pigem teispoolsusele ja siinpoolsuses väga valima ei pea kus elada ja mida süüa jne.
Pole sellistega eriti kokku puutunud, aga olen kuulnud, et inimesed tõesti saavad olla pikalt söömata-joomata, juua mitu nädalat merevett, ilma et sureksid, kümmelda mürgitünnis, ellu jääda suures külmas v kuumas, kõndida sütel. Aga see tundub selline teadlik enda proovilepanek või siis olude sunnil ellujäämise nimel pingutamine. Ma arvan, et mingil viisil saab ka lihtsalt vaimse jõuga keha biokeemiat või selle reaktsioone muuta. Aga igapäevaselt sellega tegeleda ei tahaks.
Geneetilise muutlikkuse osas vaidleksin pisut vastu- mu meelest aetakse geneenide süüks palju rohkem kui geenid ära on teeninud. Inimese organism tundub olevat keskmisel inimesel suht haiguse/tervise piiri peal, seetõttu väga väikesed erinevused võivad määrata selle, kas haigus tuleb või mitte. Mulle tundub, et nendest erinevustest hoolimata saaks igaüks olla terve, või vähemalt tervem, kui oleks alles see teadmine, milline on terve inimene... Ja kaoksid haigemad geenid, kui toimuks loomulik valik. Üha vähem seda juhtub, sest kunstlikult hoitakse elus juba ka väga haigeid geene.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
freewa



Liitunud: 1 Juul 2008
Postitusi: 25

PostitusPostitatud: Reede Aug 15, 2008 12:06 pm    Teema: Vasta viitega

Ära kadus???
Ühesõnaga mu kiri oli mõeldud enamuses vastuseks postile mida enam pole.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Reede Aug 15, 2008 2:01 pm    Teema: Vasta viitega

Praegune ja üldse vanast ajast on inimkonna tasand ja ühiskond rajatud sellele et rohkem annad välja kui vastu saad(ma ei räägi erandjuhtumeid, kus on ka vastupidi), aga tava keskkond on energiatvõttev ja kui laiseldagi siis ikka kellegi teise energia varal ja rahal, muidu lõpetad rentslis kui just hõbelusikas suus ei sünni ja varandus otsa ei lõpe Very Happy .

Inime eluiga on ääretult lühike, sest inimkonna ühistaotlus on suunatud söömisele, sigimisele ja elupõletamisele. Ühiskonnas on surmataotlus, endale järglase tegemine on alateadlik surma taotlus, et "kui mind enam pole siis jääb kõik lastele jne" see on põlvest põlve üks tugevaim taotlus ja see määrab ka ühiskonna enbergiatvõtvad alustalad ehk vundamendi.

Aga geneetilise pärilikkuse kohta sai mainida ikka seda et geen on olemas mis soodustab teatud haigust, või on valmisolekus siis kui tekib soodus põhjus.
Egas terve elu võib elada vildaka või nõrga geenetilise pärilikkusega mis esiisadel nt. lõppes raske haiguse ja surmaga, kuid järglastel see ei pea välja lööma. Oleneb mis elu elada.
Nt. on skiofreenia ka päritav, kui suguvõsas see on, siis võib see teatud elu ja põhjuste puhul ka välja lüüa nt lastelastes uuesti või siis mitte.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
freewa



Liitunud: 1 Juul 2008
Postitusi: 25

PostitusPostitatud: Reede Aug 15, 2008 4:02 pm    Teema: Vasta viitega

Ma just juurdlesin nende stressi surevate inimeste vanuse üle, kes pensionini ei jõuagi hõlpu põlve nautima. Ning penisonärid, kes sinna vanusesse on jõudnud, vegeteerivad voodis, juhtmed küljes ja ei märka ära minna...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
kaheksa



Liitunud: 12 Mai 2008
Postitusi: 186

PostitusPostitatud: Nelj Aug 21, 2008 6:00 pm    Teema: Vasta viitega

Ka õige toitumisega võib üle pingutada. Nagu iga muugi muidu hea ja kasuliku asjaga.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Laup Sept 13, 2008 10:24 am    Teema: Vasta viitega

Püramiidid kerkisid õlle abil
Sergei Stadnikov.


Tsiteerin::
Õlu ja vein kuuluvad inimkonna olulisemate olmelis-materiaalse kultuuri tähiste hulka, mõlemat tunti juba vähemalt seitse tuhat aastat tagasi.

Egiptus koos Mesopotaamiaga on vanimad õllevalmistamise-tarbimise regioonid, kesvamärjukest (transliteratsioon hnkt) mainitakse kirjalikes allikates hiljemalt 3. aastatuhande eKr algusest, arheoloogilised leiud ulatuvad aga vähemalt 5. aastatuhande eKr keskpaigani.

Õllepruulimine viitab muuhulgas arenenud põllumajandusele, mis võimaldas varuda piisavalt teravilja ülejääke. Olgugi, et Niilusemaal jõid kõrgkihid ka veini (mis oli õllest kallim), sai just õllest vee järel levinuim jook, mida hindasi nii siinpoolsuses kui ka teispoolsuses elavad inimesed, samuti jumalkuningad ning jumalad-jumalannad.

Egiptlased pruulisid õlut odrast või nisust. Käärimisprotsess toimus suurtes anumates. Kääritanud meski sõtkuti läbi ning õlu nõrgus ühte anumasse. Humalaid ei tuntud, küll aga pärmi. Õllepruulimist, milles osales toimekalt tihtipeale ka töökas naispere, kujutatakse sageli ülikute hauakambrite seintel (maalingute või värvitud reljeefidena), tihti pandi „igaviku majadesse” õllepruulimiskodade mudeleid, need suutsid vajaduse korral kustutada isegi suurima janu. Igavikulises tähenduses mainitakse õlut korduvalt isegi vaaraode püramiiditekstides (u. 2400-2250 eKr).

Seda näiteks Vana riigi (ca 2700-2240 eKr) 6. dünastia kuninga Pepi I (valitses ca 2335-2285 eKr) ütluses: „Sinu Ka (s. t. nähtamatu, kuid kehaga (muumiaga) otseselt seotud teisik) istub ja sööb leiba ning joob õlut koos sinuga lakkamatult, lõppematult-alati!”.

Uue riigi (1550-1070 eKr) aegne valdjas Ramses III (valitses u. 1183-1152 eKr) teatab ühes raidkirjas 400.000 õllekruusi ohverdamisest templitele. Aga kui suur oli keskmine egiptuse õllekruus? Säilinud eksemplarid vastavad umbes kuuele pooleliitrisele pudelile.

Giza grandioossete megalomaaniliste püramiidide omaaegsed kõige lihtsamad töömurdjad-ehitajad said leivale, redisele, sibulale, küüslaugule, kalale ning mõnikord lihale lisaks veel kuni kolm õllekruusi päevas. Tunnistagem — üsna korralik peatäis.

Joomarlusega võideldi muide juba tol iidsel ajal. Nii hoiatatakse „Heti elutarkuses”(loodud u. 1900 eKr) noorukeid vägijookide kuritarvitamise eest. Suhteliselt edutult, sest veel ca seitsesada aastat hiljem said võimuloleva nn Ramessiidide klanni (kuulus vaarao Ramses II oli vähemalt 111 poja ning 69 tütre isa) printsid tuntuks oma pummelungide ja purjuspäi sõjakaarikutel ringikihutamisega.

Vana-Egiptuse kirjanduse ühes populaarseimas teoses, „Sinuhe jutustuses”(loodud ca 1940-1910 eKr.) teatab protagonist muuhulgas: „Ma asusin teele ülestõstetud purjedega. Segati ja kurnati (õlut) minu kõrval, kuni jõudsin (kuningapealinna) It¹uni”. Jutt on Sinuhe Niilusel ülesvoolu seilavast laevast, mida saatis nööriga aluse järele kinnitatud suurem köök-paat, kus muuhulgas küpsetati värsket leiba ning pruuliti õlut. Nagu teisedki ülikud, eelistas ka Sinuhe reisida maksimaalselt mugavalt.

On säilinud mitmeid niisuguste ujuvköökide ja pruulikodade mudelit, näiteks Kopenhaagenis asuvas Ny Carlsbergi glüptoteegis. Need suhteliselt väikesed puust valmistatud ja kirkalt värvitud mudelid saavutasid hauakambrisse asetatuna maagilise väe kaudu igavese toime surnu janukustutajatena teispoolsuses.

Omaette küsimus on muinasegiptuse õlle koostis, mille täpne retseptuur on egüptoloogidele vähemalt praegu teadmata. Nii teatab „ajaloo isa” Herodotos (ca 484-424 eKr.), et egiptlased joovad ohtrasti odrast valmistatud jooki, Sitsiilia Diodoros (aktiivsed tegutsemisaastad u. 60-30 eKr.) pajatab aga egiptlaste odramärjukesest, mis oma magususelt ja lõhnalt jääb üsna vähe veinile alla. Straboni (u. 63 eKr. — 23 pKr.) järgi on odraõlle pruulimine üks egiptlaste erijooni, näiteks Aleksandria elanike peamine janukustutaja. Arvatavasti lisati humala asemel mitmesuguseid taimi ning aineid, näiteks lupiini, datlit, alrauni jms. Ehk isegi meile senitundmatuid mõnuaineid. Spetsialistide arvates sarnaneb tänapäevastest alkohoolsetest jookidest vanaegiptuse õllega kõige rohkem nuubia buza. Hiljemalt Uue riigi ajal (1550-1070 eKr.) tutvusid egiptlased ka importõllega, mainigem siin kasvõi qdi-ehk teisisõnu „sadama õlut”, mida toodi tänapäeva Türgi-Süüria piiril paiknenud Kizzuwatnast ning kaasaegse Liibanoni territooriumil asunud Foiniikia linnriikidest. Eriliselt imalalt-magusa maitse tõttu võrreldi seda omamaise datli-ning viigiveiniga.

Õlle strateegilist tähtsust mõistsid muidugi Egiptuse valitsejad: kreeka-makedoonia Ptolemaioste (Lagiidide) päritolu dünastia võimutsemise perioodil (304-30 eKr.) sai õllepruulimisest juba valdavalt riiklik monopol.


Arrow http://forte.delfi.ee/news/teadus/article.php?id=19821642
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
tom



Liitunud: 26 Sept 2006
Postitusi: 326

PostitusPostitatud: Teis Sept 16, 2008 3:01 pm    Teema: Vasta viitega

Tom kirjutas:
Üks praktika on... ma olen vaid veidi sellest kuulnud. Midagi meditatsiooni sarnast, kus mõtled või kujustad endale mineraalid (igapäev) ning toitud ainult kujustamisest.


Seda nimetatakse Praanatoitumiseks.
Jasmuheen peaks selle teemalisi raamatuid olema kirjutanud.

Tsiteerin::
(intervjuu Laur Lumet’iga EBS-i tudengilehele)

*Mis on praanatoitumise eesmärk?

Praanatoitumise peamine eesmärk ei ole söömise täielik lõpetamine. Sellest tähtsam on arusaamine, et inimene ei sure, kui ta on söömata. See on mõtteviisi muutus, mis tuleb läbi kogemuse.



*Kuidas see muutunud mõtteviis välja näeks?

Kujutage ette, milline on teie elu siis, kui te ei oleks enam sõltuv igapäevasest söögi vajadusest. Võite süüa ainult maitse nautimise pärast, valikuliselt, mitte ellujäämise pärast. Võite mitmeid kuid nautida elu tarbides väheses koguses vaid vedelikke ja midagi hullu ei juhtu, kui ka vett ei ole.



*Kas teid võib nimetada praanatoitlaseks.

Vaatamata sellele, et praktiseerisin seda 8 kuud, ei saaks minu kohta seda öelda, sest toitusin aeg ajalt. Selles mõttes olen pigem teadlane, kes uurib ennast. Viimastel kuudel olen jälle söönud valdavalt toortoitu, vahel ka magusat. Minu teadvuse tasand ei ole veel niisugune, et võiksin 100% praanast toituda. 40 aastat on tambitud rakumällu sumahirmu. Selle lahtilaskmine ei ole lihtne.

Praegu on praanatoitumine minu jaoks siiski veel vahend puhastumiseks. Seni kuni see on vahend, on see ajutine. Kui puhastumine saavutab mingi taseme, siis muutub praanatoitumine juba tagajärjeks. Maailmast on teada palju inimesi, kes on selle seisundi saavutanud. See on neile lihtsalt tulnud. Näiteks Ema Teresa ei söönud mitmeid aastaid. Pole teada, et ta oleks praanatoitumist teadlikult õppinud. Tema puhastus isetute tegude ja palvete kaudu. Nii on teada, et see on juhtunud mitmete pühameeste – ja naistega.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Esm Dets 29, 2008 5:17 pm    Teema: Vasta viitega

Uus dieet: söö rasvast toitu ja joo veini Shocked Very Happy

Tsiteerin::
Rikaste ja ilusate seas on hakanud levima uus dieet, mille kohaselt tuleb süüa rasvast toitu ja tarbida mõõdukalt veini.

Toitumisterapeut Esther Blumi kinnitusel aitab kehakaalu kõige paremini kontrolli all hoida regulaarne rasvase toidu söömine ning mõõdukas alkoholitarbimine, kirjutab Daily Mail.
New Yorgis asuvat toitumiskliinikut juhatava Blumi sõnul tekitavad rasvased toiduained kiiresti täiskõhu tunde.

«Niinimetatud rasvatu toiduga võib aga kaalus isegi juurde võtta, kuna sellega ei pruugi täiskõhutunnet tekkida ning süüakse üle. Organism võib rasvatut toitu pidada süsivesikuks ning sellest tekib suhkur,» selgitas toitumisspetsialist.

Blumi sõnul ei mõista tema dieet Atkinsoni dieedi kombel süsivesikuid hukka.

«Jahu- ja makaronitooted ning alkohol, sealhulgas ka mitte liiga magus vein on lubatud,» selgitas toitumisasjatundja.

Uut dieeti olevat kastetanud juba Sharon Stone, Sarah Jessica Parker ning Teri Hatcher, kes kõik väidetavalt sellega rahule jäid.



Arrow http://www.elu24.ee/?id=63018
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Püh Veeb 08, 2009 7:08 pm    Teema: Vasta viitega

Uuring: kohvijoojaid tabab harvem dementsus
08.02.2009 15:49

Tsiteerin::
Rootsi ja Taani teadlased avastasid, et keskeas rohkelt kohvi joonud inimesi tabab eakana harvem dementsus.
Uuringus osales 1049 inimest, keda jälgiti keskmiselt 21 aasta jooksul, vahendab Healthnews.

61 uuringus osalenul arenes selle aja jooksul välja dementsus ning 48 Alzheimeri tõbi. Tulemusi analüüsides selgus, et neil, kes jõid keskeas iga päev 3-5 tassi kohvi, oli kaks või vähem tassi kohvi joonutest 65 protsenti väiksem risk dementseks jääda.

Uuringut juhtinud doktor Miia Kivipelto Stockholmis asuvast Karolinska Instituudist rõhutas siiski, et tulemusi ei saa tõlgendada kui soovitust oma tervise huvides kohvi jooma hakata.

«See oli vaatlev uuring,» sõnas Kivipelto. «Meil pole mingeid tõendeid selle kohta, et kohvijoomisega alustamine kaitsvat toimet avaldaks.»

Kohvi toime põhjuseid analüüsides viitasid autorid varasematele uuringutele, mis on näidanud, et kohvijoomine vähendab teise tüübi diabeedi tekke riski, diabeeti aga peetakse omakorda dementsuse teket soodustavaks teguriks.

Loomadega tehtud uuringutest on teada, et kofeiin takistab ajus amüloidsete valguladestuste teket, mida seostatakse Alzheimeri tõbega. Lisaks arvatakse kohvil olevat ka antioksüdantne toime, mis aitab veresooni tugevdades dementsust ära hoida.

Viimase kümne aasta jooksul on kohvi mõju kohta tehtud arvukaid uuringuid, millest enamikes järeldati, et selle joomine toob tervisele rohkem kasu kui kahju – näiteks on leitud, et kohvijoomine kaitseb naisi südameprobleemide eest.


Arrow http://www.tarbija24.ee/?id=79643
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Reede Veeb 20, 2009 5:52 pm    Teema: Vasta viitega

Teadlane: rohke munasöömine ei ole kahjulik!
20.veebruar 2009 12:24

Uuringud ei kinnita ohtra munasöömise kahjulikkust – see ei suurenda eriti vere kolesteroolisisaldust ega tõsta südame- ja veresoonkonna haigustesse haigestumise riski.

Üks viimane neist on Inglismaal Surrey ülikoolis tehtud uuring, mille järeldus oli, et tervisele kahju tegemata võib süüa nii palju mune, kui ise tahad. Professor Bruce Griffini sõnul on munad hoopis tähtis osa tervislikust toitumisest, sest nad on täis olulisi toitaineid, vahendab Eesti Päevaleht.

„Juurdunud valearusaam, mis seostab munade söömise suure kolesteroolisisaldusega veres ja südamehaigustega, tuleb ümber lükata. Küllastunud rasvadel on kolesteroolisisaldusele mitu korda suurem mõju kui suhteliselt vähese koguse kolesterooli saamisel süües,” kirjutas ta ajakirjas Nutrition Bulletin uurimistööd avaldades.

Teatavasti sisaldab muna suures koguses kolesterooli ja munasöömist on aastaid soovitatud piirata. Ent uuemate uuringute järel on näiteks Briti südamefond juba 2007. aastal loobunud soovitusest hoiduda muna söömisest üle kolme korra nädalas.

Teadlased rõhutavad, et munadest loobumise asemel on kolesterooli vähendamiseks olulisem piirata küllastunud rasvu sisaldavate toiduainete ehk rasvase liha, täisrasvaga piimatoodete, kookide ja küpsiste söömist.

Teisele uurimusele tuginedes kirjutas meditsiiniajakiri Risk Analysis hiljuti, et päevas ühe muna söömine suurendab täiskasvanud tervel inimesel sü-dame- ja veresoonkonna haigustesse haigestumise riski ühe protsendi võrra. See-eest tasakaalustamata toit, suitsetamine, ülekaal ja füüsiline tegevusetus suurendavad südamehaiguse riski 30–40 protsenti.

Arrow http://forte.delfi.ee/news/teadus/article.php?id=21324123
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
säga



Liitunud: 12 Mai 2008
Postitusi: 310

PostitusPostitatud: Laup Veeb 21, 2009 8:06 pm    Teema: Vasta viitega

Harri Jänes, oli vist sellise nimega meditsiiniinimene, rääkis seda juba 80-datel. Mõne aasta jooksul oli mul selline menüü, et sõin 4-8 praemuna päevas + pool kilo praetud loomaliha või praetud kala jne. kui perearsti juurde läksin registreerima, tegi see rutiinse vereproovi. mingit kõrget veresuhkrut ja kolesterooli polnud. kuigi olen tegelikult ülekaaluline ülesööja ja söön kõike muud kui seda, mida arstid soovitavad.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Teis Veeb 24, 2009 10:31 am    Teema: Vasta viitega

Need asjad ongi suhtelised ja inimene pole konveieri toodang et kõigile ühe möödupuuga mõõta, mis on tervislik ja mis mitte.
Läinud laupäeva saates Subboteja juhtusin poole silmaga peale jutule, kus räägiti ühest vene näitlejast, kes nüüdseks 8a. surnud on ja suri üsna noorelt, ei öeldud millesse aga ta oli olnud eeskujulik tervise hoidja, ei suitsetanud, ei joonud, tegi sporti, sõi korralike asju jne. kuid suri maha.

Teine lugu mida tean enda elust oli üks arst, 45a naine. Tema oli ka kuulus oma kaaskodanike seas kui super tervislikkuse eeskuju. Ta kah, ei joonud, ei suitsetanud, tegi tervise sporti, loomulikult oli sale ja sõi valitud tervislikku toitu jne.
Ühel hommikul letud teine surnuna kodust, tehti kindlaks, et süda üles öelnud.
Üks asi on see kas pingutada selle kallal mida tegelikult pole vaja ja rikkuda oma keha asjaga, mida too hoopis vajab ja me võtame selle talt ära, ning piiname tegelikult keha hoopis.
Kuigi see on tunda küll mille järele isu tekib sedakeha vajabki.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Teis Juun 16, 2009 8:15 am    Teema: Vasta viitega

Mis tolku on õllest?
15. juuni 2009 13:09


Erinevate riikide teadlased üle maailma on aastaid testinud õlle ja veini mõju inimeste tervisele. Uuringutulemusi ja teadlaste arvamusi on küll erinevaid, kuid enim on jõutud üksmeelele selles osas, et mõõdukas koguses õllejoomine aitab vältida mitmeid terviseriske.

Briti teadlased korraldasid uuringu 2500 nais- ja meessoost õllesõbraga vanuses 25 kuni 64 eluaastat. Nimetatud T¹ehhis teostatud uuring püüdis leida selgust eelarvamuses, et õllejoojad on tüsedamad kui alkoholi mittetarbijad või veinijoojad. Uuringu tulemused näitasid, et meeste puhul puudub seos tarbitud õlle koguse ja kehakaalu vahel. Naiste puhul täheldati õllejoojatel isegi mõningast kehakaalu alanemist.

Õlu leidub suures koguses kasulikke B-grupi vitamiine, mis reguleerivad närvisüsteemi ainevahetust, säilitavad naha elastsuse ning aitavad kaasa punavereliblede sünteesile. Kogu ööpäevase B-vitamiinide vajaduse rahuldamiseks piisab juba 300 - 500 milliliitrist õllest. Vastupidiselt laialtlevinud müüdile on õlu üsna madala kalorsusega jook, milles on umbes sama palju kaloreid kui võrreldavas koguses piimas ja mahlas, aga oluliselt vähem kui veinis või veelgi kangemates alkohoolsetes jookides.

Palju on alkoholi mõju uuritud südamele, vererõhule, luudele, vähi-ja ja diabeedihaiguste tekitajatele. Oluline on siinkohal märkida, et tulemuste mõõtmisel ja järelduste tegemisel on lähtutud asjaolust, et päevane alkoholitarbimise kogus ei ole suurem kui üks-kaks klaasi.

Viimast arvesse võttes on uuringud näidanud, et mõõdukas alkoholitarbimine võib osadel inimestel aidata ennetada südamehaigusi, insulti ja suhkruhaigust. Siinkohal eristavad teadlased heleda ja tumeda õlle mõju, pidades südamele ja veresoonkonnahaiguste ennetamisel viimase mõju suuremaks. Uuringud on näidanud, et mõõdukas õllejoomine võib kasulikku mõju avaldada just keskeas naisterahvastele luuhõrenemise vältimiseks. Naisterahvad, kes söövad kaltsiumirohket toitu ja joovad aegajalt väikestes kogustes õlut seisavad harvem silmitsi luuhõrenemisega kui teised nende eakaaslased.

On samuti selge, et õlu on alkohoolne jook ja selle liigtarbimine ei ole inimese tervisele kasulik, vaid võib sellisena olla erinevate terviseprobleemide põhjustajaks.

Arrow http://forte.delfi.ee/news/teadus/article.php?id=23936277
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Laup Juun 20, 2009 12:34 pm    Teema: Vasta viitega

Kas alkohol on kasulik?
20.06.2009 00:00


Igati sobiv küsimus jaanipäevanumbri teadusartiklile: kas mõõdukas alkoholitarbimine on tervisele tõesti kasulik? Kiire vastus sellele kõlab: ei ole.

Klaas veini päevas kaitseb sapikivide eest». «Pool klaasi veini annab lisaks viis eluaastat.» «Klaas veini teeb naise figuurile head.» Need viimase aja Eesti ajakirjandusest nopitud pealkirjad on vaid mõned näited uudistevoost, mis näib korrigeerivat põlist ettekujutust alkoholist kui vaieldamatust pahest.

Ka ajaleht The New York Times tõdeb, et alkoholi kiitvaid teadusuuringuid valmib viimasel ajal lausa ridamisi. Need kinnitavad entusiastlikult, et mõõdukas tipsutamine pole mitte lihtsalt tore, vaid tuleb südamele kasuks ning aitab ära hoida nii diabeeti kui ka dementsust. Mõned eksperdid on koguni söandanud lagedale tulla joomise soovitamisega – mõõdukas alkoholitarbimine ehk üks drink päevas naise ja kaks mehe kohta olevat tervisliku elustiili lahutamatu koostisosa.

Muna ja kana probleem
Klaaside kõlina sekka kostab siiski ka pessimistlikke hääli. Need osutavad, et ükski arvukaist joomauuringuist pole seni pakkunud veenvaid ja otseseid tõendeid alkoholi tervislikkuse kohta. Tegemist on nimelt järjekordse muna ja kana probleemiga: kas tipsutada armastavad inimesed on keskmisest tervemad tänu alkoholile või kalduvad hea tervisega inimesed lihtsalt just niisugusele alkoholikäitumisele?

Teiseks on tähelepanu juhitud ka võimalusele, et uuringutes halbu tervisenäitajaid esindavad karsklased võivad tegelikult olla endised joodikud, kes on liigjoomisest loobunud alles pärast tervise alkoholiga tuksi keeramist, või vanad inimesed, kelle tervis on niikuinii kehvem kui noortel napsitajatel.

«Mõõdukad alkoholitarvitajad kalduvad kõike õigesti tegema: nad sooritavad füüsilisi harjutusi, nad ei suitseta, nad söövad tervislikult ning joovad mõõdukalt,» lausus Timesile California ülikooli pensioneerunud sotsioloog Kaye Middleton Fillmore, alkoholi kiitvate uuringute kõva kriitik.

«On väga raske lahti harutada, mis on põhjus ja mis tagajärg.»
Kriitikud osutavad vigadele hormoonasendusravi uuringute metodoloogias, millele on valdavalt tuginenud ka senised alkoholiuuringud. Teiseks on mitmed teadusorganisatsioonid vahele jäänud raha vastu võtmisega alkoholitootjatelt.

«Põhiline on see, et siiani pole tehtud ühtegi uuringut mõõduka alkoholitarbimise ja suremuse seostest, mis põhineks teadusuuringute «kullastandardile» – kliiniliste juhtumite juhuslikule valikule, nii nagu seda nõutakse uute ravimite turuletoomisel,» märkis USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse epidemioloog Tim Naimi.

Seetõttu lisavad isegi kõige innukamad teaduslikud topsisõbrad oma väidetele klausli, et alkohol suurendab endiselt rinnavähi ja õnnetusjuhtumite ohtu ning suurtes kogustes tarbides ka maksahaiguste, vähi ja südamehaiguste tõenäosust.

Maksahaigetele keelatud
California kardioloog Arthur L. Klatsky avaldas 1970. aastatel teedrajava uurimuse, milles näitas, et mõõdukad tinistajad sattusid südameatakiga harvemini haiglasse kui täiskarsklased. Ehkki ta kasutas uuringuteks alkoholitootjatelt saadud raha, tuvastas ta ühe teise projekti käigus, et alkohol kasvatab kõrgvererõhktõve riski.

«On väga keeruline anda selles asjas üheplaanilisi sõnumeid, sest üks järeldus ei laiene kõigile aspektidele,» hindab Klatsky olukorda praegu. «Tervishoiu kohta avalikkusele antavad signaalid peaksid olema väga konservatiivsed.

Inimesed, kes ei suuda piirduda ühe-kahe dringiga päevas, ei tohiks üldse juua. Inimesed, kellel on maksahaigus, ei tohiks samuti üldse juua. Teisalt mees, kellel on 50 või 60 aasta vanuses olnud südameatakk ja kes seejärel otsustab loobuda oma igapäevasest veiniklaasist – see mees võiks pigem jätkata mõõduka alkoholitarbijana.»

Ajaleht tõdeb, et tervishoiuvõimude seisukohad on samuti väga vastandlikud. Ameerika südameassotsiatsioon on teatanud, et kellelgi pole mõtet hakata jooma südamehaiguse ennetamiseks. Samas möönab USA tervishoiuministeerium oma soovitustes, et mõõdukates kogustes tarvitades võib alkohol ikkagi olla kasulik.

Siiski näib tõenäolisem, et mitte alkohol ei anna tervist, vaid hoopis hea tervisega inimesed armastavad mõõdukat napsitamist. Määravaks osutub siinjuures inimeste sotsiaalmajanduslik staatus.

Mõõdukad joojad on sageli keskmisest kõrgemal sotsiaalsel positsioonil, neil on suurem sissetulek ja parem tervisekindlustus ning nad harrastavad tervislikke eluviise. Kõik see annab neile hea tervise, kuid tarbitaval alkoholil pole sellega mingit pistmist. Ehk teisisõnu: kehva elujärjega karsklane ei saa oma tervist napsitamise abil kuidagi paremaks muuta.

Arrow http://www.tarbija24.ee/?id=133613
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Esm Sept 07, 2009 4:52 pm    Teema: Vasta viitega

Karsklast kimbutab vaimuhäda rohkem kui napsisõpra


Täiskarsklaste seas esineb depressiooni ja rahutust rohkem kui alkoholi tarvitavate inimeste hulgas, näitab Norra teadlaste värske uuring.

Veelgi enam — vaimuhädasid ei ole neil sagedamini mitte ainult võrreldes mõõdukate trimpajate, vaid lausa kõvade kõridega, kes samuti kannatavad vaimsete probleemide käes, vahendab teadusportaal AlphaGalileo.

Kõige õnnelikumad on uuringu kohaselt inimesed, kes pruugivad keskmiselt kaks klaasitäit veini, pudeli õlut või pitsi kangemat napsi nädalas.

Karsklaste seas esineb rohkem süngeid meeleolusid võibolla seetõttu, et neil on vähem sõpru, pakuvad teadlased.

„See rühm inimesi on ühiskonnaga vähem kohandunud kui teised,” ütleb doktor Eystein Stordal Norra teadus- ja tehnikaülikoolist. „Kui sõbrad saavad kokku, siis on Lääne ühiskonnas kombeks pigem napsi võtta kui mitte võtta.”

Teadlased kinnitavad, et isegi siis, kui valimist arvati välja inimesed, kes olid karsklaseks hakanud alkoholiprobleemide tõttu, jäävad uurimistöö järeldused kehtima.

Ajakirjas Addiction ilmunud uuringus osales ligi 40 000 norralast riigi keskosas asuvast maakonnast. Neil paluti anda ülevaade oma füüsilisest ja vaimsest tervisest ning pidada kahe nädala jooksul arvet joodud vägijookide kohta.

Täiskarsklaseks pidas end 12 protsenti küsitluses osalenud inimestest — keskmiselt oli nende seas rohkem naisi ja vanureid. Ka muude tervisehädade üle kaebasid nad rohkem kui alkoholi haruharva või keskmiselt tarvitavad inimesed.


Arrow http://forte.delfi.ee/news/teadus/karsklast-kimbutab-vaimuhada-rohkem-kui-napsisopra.d?id=25360165

Arrow http://www.tarbija24.ee/?id=160545
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
sombra



Liitunud: 29 Aug 2006
Postitusi: 172

PostitusPostitatud: Püh Sept 13, 2009 1:23 pm    Teema: Vasta viitega

Uus hullus: ortoreksia ehk liiga tervislik toitumine
* Tiina Jõgeda


Anorektikute ja buliimikute vaevatud perre on lisandumas ortorektikud. Ortoreksia on uus söömishäire ehk vajadus toituda ülitervislikult.

Noarootsi pealinna Pürksi servas elab ökopagulane ja gastronoomiline teisitimõtleja Anatol Sügis (75).

Seitsmekümnendatel, umbes 40­aastasena, otsustas toonane Tehnikaülikooli (tollal TPI) tea­dur - tema ehitatud on paljud ­seadmed nn Lippmaa instituudis - muuta oma söömisharju­musi, põhjuseks tervis ja ­ülekaal. Oma eks­treem­­toitumissüsteemist andis ta viis aastat tagasi välja vormilt tagasihoidliku, kuid sisult võimsa teose "Edasi tagasi ­loomlikule ("­loomlik" tuleb sõnast loomalik, loomulik ja loominguline - toim.) toidule", millest ­allakirjutanul oli au saada 365. signeeritud eksemplari omanikuks.

Anatol Sügisel on andunud (ja üha laienev) fänniklubi, kes käib tema elutarkusi kõrva taha panemas. Külainimesed kutsuvad seda maltsakooliks.

Iga jalatäis maad tema hiiglaslikus rohtunud aias annab toitu, sest Anatol ei jäta kasutamata ühtegi taimeosa. Sest maatükk tahab ikka ühepalju harimist, väetamist, kastmist-rohimist! Võtame näiteks maapirni, mille ilusaid kollaseid õisi ta kuivatab, lehti paneb purki ning kartuli moodi juurikad lähevad potti.

Anatol ütleb, et selle taime lehtede ja õite maitse nõuab mõningast harjumist. Miks meile maitsevad porgandid, aga porgandipealsed mitte? Miks nopime põõsast marju, aga krõmpsuvaid lehti mitte? Miks meie keedupotti ei satu võilill, pargiroos ja malts? See on puhas raiskamine, sest ühtki ratsionaalset põhjendust vahetegemiseks pole.

Teeme aias kiire ringkäigu, nopime mõne ploomi, tikri ning alõt¹a ning suundume rehetarre lunch'ile.

Rõõsade jõuluvanapõskedega Anatol Sügis nimetab meie, tavainimeste söömisharjumusi "ajuinvaliidseks toiduvalikuks": "Sööme väga arulagedalt: kartulit-sousti, palju rasva. Alzheimeri tõve hulka saaks vähendada, kui margariini ja liha söömine lõpetada."

Ja mispoolest on sousti-kartuli söömine normaalsem kui krõbistada karuohakaid ja tammetõrusid?

Mida teie sööte?

Suvel söön rohtu, talvel heina. Kusjuures puulehed on kaks korda toitvamad kui rohttaimed.

Milliste puude lehti tarbite?

Neid, mis pole kibedad. Toidutaimed ei tohi sisaldada tugevaid toimeaineid. Näiteks kase­leht on võrdlemisi vänge. Paremad on vaher, jalakas, künnapuu ja sarapuu. Marjapõõsad kõlbavad samuti. Lammas ka ei ela pelgalt heinaga talve üle, aga kui talle vihta juurde anda, siis elab ilusti.

Miks peaks inimene lamba moodi toituma?

Puulehtedest saab head valku. Kaunviljade valk pole nii täisväärtuslik. Teed kümme sarapuuvihta - ja ongi talveks roheline olemas!

Te liha üldse ei söö?

Linnu ja looma liha on n-ö kaua kasvanud valk, inimesele pole seda vaja. Kui külas pakutakse, siis võin viisakusest ka süüa.

Vahel naabrinaine kostitab mind "tuttava lehma" piimaga. Võtan lonksukese nii koloriidi mõttes, toiduks teda tarvis pole.

Millest teie toidupüramiid koosneb?

Lähtun sellest, et terve taim on söödav. Söön universaaltoitu, milles on kolm komponenti: juurvili, roheline leht (talvel lehehelbed) ja teravili. Kui valku on rohkem vaja, siis söön kaunvilja. Leiba pole vaja, sest puder annab teraviljanormi sama hästi kätte.

Meile serveeritav menüü on selline: ühepajatoit (juurikad - lehed-õied - seemned). Põld­ohakasalat õunast, porgandist, kurgist, kabat¹okist: "Ohakas on väga hea toiduaine, vanad eestlased sõid põldohaka varsi, kui nälg käes oli." Ohakatele võib peale valada rafineerimata rapsiõli.

Remulaad - maitsestatud rapsipasta, milles on naati, maltsa, nõgest, porgandit, sellerit jne. Peale roheline sibul, mesiputk ja aedmajoraan. Parajalt hapu, soolane, vürtsikas. Magustoiduks on halvaa (pähklid, mesi, tammetõrud, kaer jne) - ikka Anatoli enda tehtud.

Kui on selline tunne, et täna tahaks midagi head, mida võtate?

Peotäie marju vast.

Alkoholi pruugite?

Nii koloriidi mõttes ainult.

Rookatuse räästa alla kinnitatud valjuhääldist kaigub Neeme Raua reportaa¾ New Yorgi põletavast päevaprobleemist, magusamaksu kehtestamisest, mis aitaks võidelda ameeriklaste rasvumisega.

Millal te viimati kommi sõite?

Komm on kõrvetatud suhkur, sel on nii ebameeldiv maitse. Tordi suhtes olen tolerantne, aga parem on taimse toiduga harjunud organismi mitte saastada.

Mis teie lemmiktoit on?

Ei oska nii öelda... Mis on vajalikud, need ka meeldivad. Juurviljadest meeldib maapirn, teraviljadest spelta, kaunviljadest lääts. Rohelistest lehtedest meeldib malva - muskuskassinaeris. See on asi, millel pole erilist maitset, aga on soolebakteritele vajalik.

Anatol kargab taburetilt ja tõmbab näidiseks trepi kõrvalt peotäie muskuskassinaerist.

Kuidas see siis maitseb, kui sel pole maitset?

Lihal pole ka maitset! On ju võimalus maitsestada.

Kas mõni on öelnud, et selline toitumisviis on ebanormaalne?

Ei julge keegi öelda, sest minu süsteemis on raudne loogika.

Millal võiks seda ortoreksiaks nimetada?

Siis, kui toidule kulub liiga palju aega. Aga mul ei kulu - ma käin üks kord aastas poes, et osta soola-pipart. Kuna ma kulutan toidule kümme korda vähem raha, siis on mul leivateenimiseks tarvis kulutada ka kümme korda vähem aega. Ja ma olen paremini elanud, sest ma olen HEAD toitu söönud.

Ravimtaimi vajate?

Toit on ravim ja vastupidi. Siiani pole vajadust ravimitööstuse nuumamiseks tekkinud.

Teil on oma aed nii maal kui ka linnas. Aga mida te Lasnamäe inimesele - betoonkarplastele, nagu te nimetate - soovitate?

Kuivatatud rohelist on igaühel jõukohane kodus hoida. Aedvilja hoidmiseks on, jah, keldrit vaja, betoonkarplane ütleb, et tal on nurgas LCD-telekas, sinna kõrvale viljakott ei sobi.

Anatoli ökopagulus ja tumeroheline ­elustiil väljenduvad selleski, et tema ­eluviisi ­juures ei teki üldse prügi, isegi kirjaklambri jagu mitte. Mõni aasta tagasi püüti tema Nõmme ­eramu­le prügiveolepingut kaela määrida, kuid Anatol võitles välja õiguse elada ilma tarbetu ­prügikontenerita.

"Me peame sundkorras prügi tekitama! Prügimajandust toidavad müüdid; aga kui palju kulutavad suured prügiautod diislit jms. Sa põletad pliidi all puid ja paned natuke plastikaatkotte sekka - midagi halba sellest ei juhtu. Põhiline prügi on pakendid, aga mul ei ole neid! Kui teised peavad tõestama, et nad ei ole kaamelid, siis minul on vastupidi: ma pean tõestama, et ma olen kaamel," kihistab hr Sügis.

Nagu nuimikseriga purustab ta ka toidumüüte: "Suhkrut ei ole moosidesse säilitamiseks vaja, samuti pole oluline jahe hoiukoht. 80 kraadi juures kuumutamine tapab kõik mikroobid, ja purk tuleb hermeetiliselt sulgeda. Suhkur on ainult maitse pärast. Nõude kuumutamine praeahjus on mõttetu. Suhkrut pole moosile peaaegu vajagi, mina panen 50 grammi kilo kohta."

Miks siis pannakse nii palju suhkrut?

Ei tea! Mingid kanaajudega naised kirjutavad kokaraamatuid, sellepärast. Mis toidusse puutub, siis elame müütide rägastikus.

Teraviljakilo tuttava taluniku juures maksab paar krooni, aga poes maksab leivapäts paarkümmend krooni - raiskamine. See raha, mis kulub toiduainetööstuse toetamiseks, jääb mul alles.

Toiduainetööstus on Anatoli vaenlane number üks. Õigemini paistab teda ­ärritavat see, kuidas töösturid lollide rahvahulkadega manipuleerivad. "Võtame nn tervisemunad, mis on poes tunduvalt kallimad: kanadele söödetakse linaõli, millest 10 protsenti jõuab ka munadesse. Sõna otseses mõttes toodetakse väärtuslikust toiduainest kanasitta!"

Vaenlane number kaks on fitness-tööstus: "Kogu see mõistatamine ja sehkendamine punktide-kalorite ümber on tühi töö ja vaimu närimine!"

Pluusihõlmade lehvides väntab Anatol jalgrattal mööda külavaheteed kaugusse. Murran tee äärest paar sarapuuoksa.



Mis on ortoreksia?

* Kui anoreksia on õpitud isupuudus ja buliimia kontrollimatu õgimise "tasakaalustamine" sundusliku oksendamisega, siis ortorektik tahab end tunda lihtsalt puhta, tervisliku ja naturaalsena. Ja ta peab sõpradele-sugulastele alailma loenguid õigest toitumisest ja kahjulikest toiduainetest.

* Ortorektikud usuvad, et säilitusained on kahjulikud, tööstuslikult toodetud toit on kunstlik ja mahetoit on tingimata parem.

* Kuigi söömishäiretega tegelevate psühhiaatrite aur läheb anorektikute-buliimikute ravile, on juba kümmekond aastat kliinikutes tegeldud ka ortorektikutega.

* Eesti üks parimaid söömishäirete arste, Anu Järv Tartu Ülikooli Kliinikumist ütleb, et seni pole ortoreksiat veel veidruste lahtrist haiguste lahtrisse kantud: "Kuna tegemist on ülekaalukate mõtetega, siis häire on see küll. Häire, mis käib elustiili alla." Mitmesugused äärmuslikud dieedid on otsetee ortoreksiani. Väidetavalt esineb ortorektikute hulgas mehi rohkem kui naisi.

* Termini "ortoreksia" võttis kasutusele Ameerika arst Steven Bratman 1997. aastal. Tema sulest on ilmunud menuk "Health Food Junkies" ("Tervisliku toidu sõltlased").

* Tuleb sõnadest orthos - õige ja orexis - isu.

* Ortorektiku tuvastamiseks võib esitada testküsimusi: kas te hoolite rohkem toidu toimest kui naudingust? Kas teie toitumisharjumus eraldab teid sotsiaalses plaanis teistest?

Arrow http://www.ekspress.ee/2009/09/12/eesti-uudised/45113-uus-hullus-ortoreksia-ehk-liiga-tervislik-toitumine
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
säga



Liitunud: 12 Mai 2008
Postitusi: 310

PostitusPostitatud: Püh Sept 13, 2009 2:15 pm    Teema: Vasta viitega

ega see arstide poolt normaalseks peetav toitumine nüüd ikka normaalne küll ei ole.
_________________
Закрой за мной дверь
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Püh Sept 13, 2009 2:57 pm    Teema: Vasta viitega

See vanamees oli üksord telekas ka. Kuid kui ta arsti ja ravi ei vaja siis on see tema jaoks õige elustiil. Just tema jaoks, mis järgijatesse puutub ei pruugi just igaüks end ses valdkonnas päris kodus tunda.
Söömisega on üldse lugu nii, et sellest on kasu siis kui sa suudad ennast piisvalt tunda mida täpselt vajad. Enamus ei tunne seda ja siis on kas liigsöömine, alatoitumine, vale toitumine, prahi sisse söömine või liigse rasva sisse söömine. Niisama on ka arstide soovitused, mis ei pea alati õiged olema sest nemad lähtuvad koolis omandatud jäikadest teadmisest. Aga üldjuhul kui see vaimselt targemaks ei tee, siis pole vahet mida sööd ja enamasti toit pole vaimse tarkuse allikas, kuigi seda püütakse endale mõnikord nii sisendada teatud valdkondades. Vaimne teadlikkus tuleb ikka vaimust ja seda ei tooda toitumine.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
säga



Liitunud: 12 Mai 2008
Postitusi: 310

PostitusPostitatud: Püh Sept 13, 2009 6:03 pm    Teema: Vasta viitega

sellega 100 nõus, et vaimsus ei lähtu toidust.
aga kui tervisehädad vaevavad, milleks piinelda, võiks toidusedeli üle vaadata küll ja vajadusel katsetada.
_________________
Закрой за мной дверь
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Püh Sept 13, 2009 6:38 pm    Teema: Vasta viitega

Tevisehädaga tulebki vaadata mis sobib nii söögilt kui joogilt ja vajadusel nii arsti külasatda kui rohte võtta, kui liha on haige siis tuleb seda aidata. Kui vanamees on sellise eluga terve siis lasku käia oma sellise toiduga, mõni võib sellise jänese söögiga aga hoopis haigeks jääda, seda peab ütlema sisetunne, mis tundub õige parasjagu. Inimestel see sisetunne alati ei tööta just 100% siis ka ära ei tunne mis enda puhul vajalik/õige on. Teiste järgimine seepärast on kahtlane asi, teise keha ei ole minu keha ja ei pruugi ka samamoodi funktsioneerida ja samas vaimus edasi.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Reede Nov 20, 2009 5:36 pm    Teema: Vasta viitega

Alkohol teeb mehe südamele head
20. november 2009 14:24


Iga päev alkoholi pruukivatel meestel on ligi kolmandiku võrra väiksem risk haigestuda stenokardiasse või südame isheemiatõppe, selgub Hispaania meeste hulgas läbi viidud pikaajalisest uuringust.

Uurimust viidi läbi kümnendi vältel enam kui 41 000 mehe ja naise peal vanuses 29-69 eluaastat. Nende tervislikku seisundit ja elustiili hinnati Euroopa vähiuuringu raames, vahendab AFP.

Uurimuse vältel leidis aset 609 südamerabandust ja muud “stenokardilist sündmust” (ingl coronary event), neist 481 meestel ja 128 naistel.

Nii mõõdukate, suurte kui ka väga suurte alkoholikoguste tarvitajatel meestel oli ometi väiksem tõenäosus südamehaigeks jääda kui mittejoojatel.

Neil, kes lahterdati endisteks joojateks, oli risk 10 protsenti väiksem; neil, kes jõid vähe (0,5 grammi alkoholi päevas) oli risk 35 protsenti väiksem; mõõdukatel joojate (5-30 g päevas) südamehaiguse risk oli 54 protsenti väiksem ning suurte (30-90 g päevas) ja väga suurte (üle 90 g päevas) koguste joojatel poole väiksem.

Võrdluseks: 285 ml klaas 4,9% alkoholisisaldusega õlut annab 11 grammi ning 180 ml klaas 12% alkoholisisaldusega veini 17,06 grammi alkoholi.

Ka naistele mõjus alkoholi manustamine positiivselt, kuid mõju ei olnud statistiliselt oluline. Selle põhjuseks võis olla “stenokardiliste sündmuste” väiksem osakaal rühmas.

Pruugitava alkoholi tüüp südamehaiguste vastu kaitsmise määrale mõju ei avaldanud.

Suurbritannia arstiteadusliku liidu BMA ajakirjas Heart avaldatud uurimus heidab valgust olukorrale Hispaanias, mis on maailmas kolmas õlle ja veini tootja ning alkoholi tarbimiselt elaniku kohta maailmas kuues. Samas on hispaanlaste suremus südamerabandustesse üks väiksemaid maailmas.

Nende tähelepanu, kes peaksid nüüd soovima järeldada, et kõva kärakapanemine tervisele kasu toob, juhivad teadustöö autorid alkoholi kuritarvitamise paljudele ohtudele nagu varajane surm ja invaliidsus.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO hinnangul on neist 6,7 miljardist Maa elanikust, kes regulaarselt alkoholi tarvitavad, enam kui 76 miljonil seetõttu kehv tervis, hoiatab uurimus.


Arrow http://forte.delfi.ee/news/teadus/alkohol-teeb-meeste-sudamele-head.d?id=27053407
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Teis Dets 01, 2009 9:11 am    Teema: Vasta viitega

Tehisliha jõuab poeletile viie aasta pärast
30. november 2009 14:01


Välisajakirjanduse teateil õnnestus teadlastel esmakordselt kasvatada nn katseklaasiliha.

Hollandi uurijad tegid valmis midagi, mis meenutab välimuselt vettinud sealiha, ning uurivad nüüd, kuidas lihaskoe omadusi sellisel moel parandada, et inimesed oleksid kunagi tulevikus valmis nende toodet ka sööma, vahendab The Daily Telegraph.

Keegi pole veel julgenud teadussaavutust mekkida, kuid üldiselt eeldatakse, et tehislihatooted jõuavad turule järgmise viie aasta jooksul.

Taimetoitlaste organisatsioonid reageerisid uudisele positiivsetelt, osutades, et kuni liha ei pärine surnud looma kere küljest, pole neil selle tarvitamisele mingeid eetilisi vastuväiteid.

“See, mida meil praeguseks hetkeks valmistada on õnnestunud, meenutab kärbunud lihaskude. Peame leidma mooduseid selle parendamiseks treenimise või venitamise kaudu, aga küll me sellega hakkama saame,” ütleb Eindhoveni ülikooli füsioloogiaprofessor Mark Post.

„Toode on keskkonnasõbralik ning kahandab loomade kannatusi. Kui selle tekstuur ja maitse on sama, mis lihal, hakatakse seda ostma küll. Saaksime võtta liha ühelt loomalt ja toota selle baasil sama palju liha, kui varem andsid miljon looma.”

Teadlased võtsid elusa sea lihasest rakuproove ja paigutasid need muudest loomsetest saadustest valmistatud “puljongisse”, kus rakud paljunesid ja moodustasid lihaskoe. Teadlased on veendunud, et kui neil vaid õnnestub kunstliha kuidagi treenida, saab sellest valmistada korraliku praekarbonaadi.

Projekti toetavad Hollandi valitsus ja vorstikontsern. Sellele eelnes tehislike kalafileede konstrueerimine kuldkala lihaskoest võetud proovide baasil.

Laboriliha kasutuselevõtt kahandaks elusloomade põhjustatud kasvuhoonegaaside emissioone. Aastaks 2050 ennustatakse liha- ja piimatoodete tarbimise kahekordistumist. Praegu moodustab kariloomadest pärinev metaan 18% kogu maailma kasvuhoonegaasidest.

Loomaõiguslaste rühmitus PETA kommenteerib: “Meie seisukoht on, et kui liha ei pärine enam surnud looma küljest, pole see eetiliseks probleemiks.”

Suurbritannia taimetoitlaste liidu esindaja sõnul on oluline küsimus, kuidas garanteerida, et toode on valmistatud kunstlihast, mitte tapetud loomast: „Seda oleks väga keeruline märgistada ja tuvastada sellisel moel, mida rahvas võiks usaldada.”


Arrow http://forte.delfi.ee/news/teadus/tehisliha-jouab-poeletile-viie-aasta-parast.d?id=27253167
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Nelj Mai 20, 2010 4:02 pm    Teema: Vasta viitega

Tsiteerin::
Õlle- ja veinijoojad on õnnelikumad kui karsklased
20. mai 2010 15:38

Värskest uuringust selgub, et inimesed, kes joovad päevas kaks klaasi õlut või veini, on tervemad ja elurõõmsamad kui täiskarsklased.
Leiti, et õlletarbijatel on madalam vererõhk, paremas korras süda ja kopsud ning nad kannatavad vähem depressiooni all.

Ometi pannakse südamele, et lahja alkohol mõjub hästi vaid siis, kui seda mõõdukalt tarbida. "Liigjoomine võib põhjustada kõrget vererõhku, rabandusi, vähki ja südamehaigusi. Nii et see ei ole küll põhjus täiskarsklastel jooma hakata," kommenteeris Briti arst June Davison.


Arrow http://publik.delfi.ee/news/kurioosum/olle--ja-veinijoojad-on-onnelikumad-kui-karsklased.d?id=31166829

Iga liialdus teeb halba.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Laup Juul 09, 2011 6:00 pm    Teema: Vasta viitega

Mage toit südant ei kaitse


Puuduvad veenvad tõendid, et keedusoola tarbimise piiramine vähendaks südame-veresoonkonna tõbedesse haigestumist ja suremust.

Soola tarbimise ja südamehaiguste esinemise vahel pole siiani näidatud veenvat seost, leidsid Suurbritannia Exeteri ülikooli uurijad, kes koostasid põhjaliku seitset varasemat selleteemalist uuringut käsitleva metaanalüüsi, mis ilmus ajakirjas American Journal of Hypertension.

Keedusoola hulga vähendamine toidus alandas kirjanduse põhjal küll veidi vererõhku, kuid polnud piisavalt tõendeid, et see vähendaks südamehaigustesse suremist.

Inimese keha vajab naatriumkloriidi närvide talitlemiseks ja keha keemilise tasakaalu säilitamiseks. Toitumisteadlased peavad keedusoola rohket tarvitamist südamehaiguste riskifaktoriks. Mitmete riikide ametlikud tervisenõuanded sisaldavad juhiseid, kuidas igapäevases toidus soolasisaldust vähendada. Ka Eestis korraldas Tervise Arengu Instituut teavituskampaania, kus soovitati päevast keedusoolakogust langetada 5 grammini.

Sama päevast soolakogust soovitab Maailma Tervishoiuorganisatsioon, kuid paljudes arenenud riikides tarbivad inimesed päevas soola vähemalt kaks korda nii palju.

Paraku napib teaduslikke tõendeid, et soola vähendamist soovitavate nõuannete järgi talitamine vererõhule ja südamele hästi mõjuks. Just see ajendas Exeteri ülikooli uurijat Rod Taylorit tegema kokkuvõtet soola ja südant puudutavate meditsiiniuuringute kohta. Taylor kogus koos kaasautoritega kokku artiklid, mis käsitlesid vähese keedusoolaga toidusedeli mõju südamehaigustesse jäämisele ning sellest põhjustatud suremusele täiskasvanutel hulgas. Uuringud käsitlesid inimesi, kel oli normaalne või kõrgenenud vererõhk või haige süda.

Kokku leidsid leidsid teadlased 2600 urringu seast ainult seitse, mis vastasid rangetele statististilistele nõuetele.
Vähem soola tarvitavate inimeste vererõhk langes, kuid üsna vähe – normaalse vererõhuga inimestel keskmiselt 1 mm/Hg ja kõrge vererõhuga inimestel 2-4 mm/Hg.

Ei ilmnenud olulist statistilist erinevust nende vahel, kes olid oma menüüs soola osatähtsust kärpinud ja nendel, kes polnud seda teinud. Kõikide uuringute tulemuste koondamisel ei suudetud tõestada, et toidu naatriumisisaldus suremust olulisel määral mõjutaks.
Südamehaigeid käsitles vaid üks uuring ja selle tulemuste kohaselt madala soolasisaldusega dieedile läinud inimeste seas suremus hoopis tõusis.

“Kui see on tõsi, siis lükkab see ümber kõik praegu kehtivad tervisekäitumise suunised. Soomes on saavutanud soola tarbimise vähendamise teel inimestel vererõhu langus 10 mm/Hg, samas ülekaalulisus ja alkoholi tarbimine on suurenenud,” ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse juhataja Margus Viigimaa.

Tema sõnul on metaanalüüside tulemused andnud varemgi veidrad tulemusi, mis on hiljem tulnud ümber lükata.
“See, et soola liigtarbimine tõstab vererõhku on füsioloogiline: soola tõttu hoiab organism vett kinni, selle tulemusel tõuseb vere maht, mille tagajärjel tõuseb vererõhk,” ütles ta.


Arrow http://www.novaator.ee/ET/meditsiin/mage_toit_sudant_ei_kaitse_/
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
vaatleja
Site Admin


Liitunud: 26 Aug 2006
Postitusi: 2280

PostitusPostitatud: Püh Jan 19, 2014 7:05 pm    Teema: Vasta viitega

Kohvist

http://naistekas.delfi.ee/tervis/tervisliktoit/joo-julgelt-kohvi.d?id=67636800
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ruumivärav -> Teadusest Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Mine lehele Eelmine  1, 2
Lehekülg 2, lehekülgi kokku 2

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Web Hosting Directory